Het dorpshart van Haps moet 'een openbare ruimte worden waar het aangenaam is om elkaar te ontmoeten'.
Het dorpshart van Haps moet 'een openbare ruimte worden waar het aangenaam is om elkaar te ontmoeten'. Foto: Martijn Schwillens

Herinrichting dorpskern Haps 'moet' vanaf 2020

Algemeen 939 keer gelezen

HAPS | De herinrichting van de dorpskern (Kerkstraat) in Haps moet vanaf 2020 worden uitgevoerd. Op verzoek van de coalitiepartijen Algemeen Belang Cuijk (ABC) en Liberaal LvC gaat de gemeente Cuijk het geld hiervoor opnemen in de begroting die in het najaar wordt gepresenteerd.

Door Martijn Schwillens

Beide partijen vreesden dat er een streep zou gaan door de plannen over de herinrichting van de Kerkstraat (voormalige N264) in Haps, omdat in de meerjarenbegroting nog altijd geen 'concreet budget' stond opgenomen voor de uitvoering van de plannen, die dateren van een paar jaar geleden en waarvan een eerste concept in maart 2018 al werd gepresenteerd. Ook is volgens beide partijen onbekend wat een mogelijke gemeentelijke herindeling -van Cuijk met Boxmeer en Sint Anthonis- als gevolg heeft voor de plannen. "Om te voorkomen dat er geen gelden beschikbaar komen (...) en wij wellicht gebonden worden aan begrotingsafspraken na 29 oktober in verband met herindelingsregels willen wij een concreet budget voor dit plan reserveren", schrijven ABC en Liberaal LvC in de motie die tijdens de recente raadsbehandeling van de Kadernota 2020 steun kreeg van de SP en daardoor met een meerderheid van 11-8 werd aangenomen. CDA, VVD, D66, PvdA en GroenLinks stemden tegen.

Herinrichting dorpskern
Herinrichting van de Hapse dorpskern is al jaren onderwerp van gesprek. Door de aanleg van de randweg (N264) is de verkeersintensiteit over de Kerkstraat in Haps afgenomen van ruim 15.000 voertuigen per (werk)dag naar ongeveer 3.000 tot 4.000 voertuigen. In 2011 heeft Haps een dorpsontwikkelingsplan (iDOP) ontwikkeld waarin de ambitieus voor de dorpskern zijn samengevat. "Haps wil een openbare ruimte realiseren waar het aangenaam is elkaar te ontmoeten. Een dorpshart met volop ruimte voor wandelaars en fietsers", aldus de dorpsraad. Wethouder financiën Maarten Jilisen (Liberaal LvC) moet bij de behandeling van de begroting voor 2020 een 'concreet budget' opnemen in de meerjarenbegroting. De uitvoering van de plannen moet volgend jaar van start gaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant