Rondebaas Pierre Hermans: 'Het evenement is voor mij geslaagd als bezoekers een leuke avond hebben gehad.'
Rondebaas Pierre Hermans: 'Het evenement is voor mij geslaagd als bezoekers een leuke avond hebben gehad.' Foto: Arjan Broekmans

Daags na de Tour: 'Draaiboek ligt inmiddels klaar'

Sport 1.419 keer gelezen

BOXMEER | Daags na de Tour kan andermaal de boeken in als geslaagd. Het Boxmeerse wielercriterium trok maandagavond opnieuw meer dan 30.000 bezoekers. "Het evenement is voor mij geslaagd als bezoekers een leuke avond hebben gehad, de vrijwilligers trots zijn en de horeca tevreden is. Volgens mij is dat allemaal weer gelukt", aldus Rondebaas Pierre Hermans.

Door Martijn Schwillens

Hermans nam in 2013 het stokje over nadat de vorige organisatie besloot om te stoppen met de jaarlijkse wielerronde. Een nieuw concept (gratis toegang) en bijgestelde ambities zorgden al direct bij de eerste editie 'nieuwe stijl' voor tienduizenden bezoekers. "Er moest enorm veel veranderd worden toen. In 2012 had Daags na de Tour nog maar 6.000 bezoekers getrokken. De grootste uitdaging was het doorvoeren van alle veranderingen. Gelukkig stonden de sponsors en de horeca achter het nieuwe concept. Daarbij hadden we de mazzel dat in 2013 twee Nederlanders (Bauke Mollema en Laurens ten Dam) succesvol waren in de Tour. Inmiddels ligt er een draaiboek klaar. Mensen als Jan van den Heuvel zijn het hele jaar met de organisatie bezig."

Wielrenners strikken
Hoe groot de begroting van Daags na de Tour is, blijft strikt geheim, maar Hermans geeft aan dat er streng op toegezien wordt dat het budget niet wordt overschreden. "We hebben gelukkig een buffer voor het geval dat een Nederlander op het podium komt, een trui pakt of de Tour wint. Dit keer was de klus geklaard op donderdag, maar soms duurt dat spel tot laat op de zondagavond na de finish in Parijs. Toen Dylan Groenewegen twee jaar geleden op de Champs-Elysées als winnaar over de meet kwam, hing vijf minuten later zijn manager al aan de lijn. Het startgeld moest omhoog. Tien minuten later zei Dylan zelf op tv dat hij de dag erop zou meedoen in Boxmeer. Toen heb ik de manager teruggebeld en hem gezegd even de tv aan te zetten", lacht hij. "Wij waken er voor dat er teveel geld wordt uitgegeven."

Bijzonder evenement
Boxmeer staat landelijk op de kaart dankzij het jaarlijkse wielercriterium. Dat besef is ook aanwezig bij Hermans. "Dat is één van de eerste dingen die ik tegen sponsors zeg. Daags na de Tour komt alle beelden bij elkaar opgeteld in totaal zo'n anderhalf uur op televisie. Als je nagaat dat één minuut zendtijd tienduizend euro kost, dan betaalt elke sponsor dus eigenlijk 75% te weinig", grapt hij. "Maar ik wil er maar mee zeggen dat het iets bijzonders is wat hier gebeurt. Voor de ene sponsor is dat erg belangrijk, de ander vindt het gewoon dat zo'n groot evenement hier in het Land van Cuijk plaatsvindt", vervolgt Hermans. "Ik gun iedereen overigens het succes van Daags na de Tour, want inmiddels is het een meerdaags evenement geworden, met het Wielercafé op vrijdag en de toertocht Rondje 33 op zondag, met de start op het Raadhuisplein. Wat dat betreft is Boxmeer het 'Wielerdorp van Brabant' geworden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant