Lachgas vormt in toenemende mate voor overlast.
Lachgas vormt in toenemende mate voor overlast. Foto: SK-Media.nl

Gemeenten voelen niets voor verbod op lachgas

Algemeen 588 keer gelezen

LAND VAN CUIJK/GENNEP | Gemeenten in het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg voelen voorlopig niets voor een verbod op het gebruik van lachgas. Enkele gemeenten geven aan dat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) mogelijk een passage over het gebruik van lachgas zal worden opgenomen. Boxmeer is de enige gemeente die dat al heeft.

Steeds meer gemeenten in Nederland, waaronder Utrecht en Rotterdam, hebben het gebruik van lachgas in de openbare ruimte verboden om overlast te voorkomen. Lachgas is met name onder jongeren steeds populairder. Bovendien is het aantal gezondheidsklachten sinds 2015 verveelvoudigd. Bij een verbod kan worden gehandhaafd op het bezit en gebruik van het lachgas. Een rondgang langs alle gemeenten in het verspreidingsgebied van De Maas Driehoek maakt duidelijk dat de gemeenten in het Land van Cuijk en Noord-Limburg vooralsnog niets voelen voor een verbod. Boxmeer heeft als enige van de acht gemeenten in deze regio een passage over het gebruik van lachgas opgenomen in de APV. Daarin staat 'dat het gebruik is verboden als daardoor hinder ontstaat voor personen of de openbare orde of veiligheid'. Wat dit concreet inhoudt, maakt de APV echter niet duidelijk. In de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert wordt volgens een woordvoerder 'een lachgasverbod mogelijk meegenomen in de eerstvolgende actualisering van de APV' (eind 2019).

Verbod geen oplossing?
De gemeenten in het Land van Cuijk en Noord-Limburg zien niets in een verbod omdat de overlast gering zou zijn. Hiermee volgen de gemeenten de lijn van het Trimbos-instituut. "Je kunt je afvragen of een verbod van het middel het probleem gaat oplossen. Immers: er zijn genoeg andere middelen die verboden zijn, maar die nog steeds worden gebruikt. Daarnaast vraagt een verbod handhavingscapaciteit. De vraag is of die beschikbaar is en of we als samenleving daar extra in willen investeren", aldus drugsonderzoeker Laura Nijkamp.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant