De Lob van Gennep, overstroomgebied bij extreem hoogwater?
De Lob van Gennep, overstroomgebied bij extreem hoogwater?

Actiegroep Nee tegen de Vloedgolf 'wil de informatie geven die waterschap niet verstrekt'

Algemeen 1.038 keer gelezen

PLASMOLEN | Halina Hendrickx en Marije Kos van het burgerinitiatief 'Nee tegen de Vloedgolf' zijn verbaasd over de manier waarop het Waterschap Limburg de drie opties voor de dijkverzwaring in de Lob van Gennep presenteert. "Optie 3 is de enige optie waar sprake is van een economisch model. Door middel van het zogenaamde 'Overruimte'-principe, wordt economische uitbreiding en bouwactiviteit toch mogelijk", zegt Kos.

"Bij de opties 1 en 2 wordt dit niet genoemd", vervolgt Kos. Optie 1 geniet de voorkeur van het burgerinitiatief, vertelt Hendrickx: "Optie één zou met eventuele aanpassingen in dijkhoogte - hoger dan de minimale wettelijke norm - acceptabel kunnen zijn. Oftewel een dijkverhoging waardoor iedereen droge voeten houdt en zonder sluis waarmee dit gebied opzettelijk onder water kan worden gezet."

Kritische vragen
Bij optie 2 zouden er binnendijken rond de kernen komen en geen sluis, maar wel een lagere waterinlaat. Dan zijn er uiteraard kritische vragen over de plaats van die binnendijken. "Wat wordt er dan precies extra beschermd en vooral ook, wat niet?", vraagt Kos zich af. Hendrickx: "Wij willen de mensen via onze Facebook-pagina, en later nog met een pamflet, de informatie geven die door het waterschap niet is verstrekt. Als alle informatie over de beoogde ingreep en de gevolgen daarvan eerlijk en transparant worden gecommuniceerd, dan worden bewoners in staat gesteld een juiste mening te vormen. Dat is tot nu toe niet het geval geweest. Dat nemen wij nu op ons. Ons motto daarbij is: 'Gelijke bescherming en gelijke risico's voor iedereen.' Daarmee bedoelen we dat wij net zoals iedereen in dit land in gelijke mate beschermd dienen te worden door de overheid. En dat het niet zo mag zijn dat burgers uit een bepaald gebied ernstig bedreigd worden in hun bestaan ten gunste van een ander gebied in Nederland."

Actiepagina
De actiepagina 'Nee tegen de Vloedgolf' is vorige week maandag gestart. Inmiddels heeft de actiegroep al bijna 500 volgers. Op Facebook wordt al gesproken over de 'Strop van Gennep'. "Met dit plan wordt onze prachtige omgeving een paradijs voor toeristen met veel recreatieve mogelijkheden. Daar zit ik echt niet op te wachten. Laten ze er maar voor zorgen dat de bewoners zich in deze prachtige omgeving veilig voelen. Schadevergoeding, daar hoeft wat mij betreft niet over gesproken te worden. Dit hele plan moet van de baan", post Wies Wilbers op Facebook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant