Sfeerbeeld van bierfestival PROEFLokaal in Cuijk in 2018.
Sfeerbeeld van bierfestival PROEFLokaal in Cuijk in 2018.

PROEFLokaal in Cuijk 'presenteert mooie selectie lokale speciaalbieren'

Kunst en cultuur 443 keer gelezen

CUIJK | De derde editie van bierfestival PROEFLokaal in Cuijk is op zondag 18 augustus. Tien bierbrouwerijen uit de regio presenteren zich die dag op het speciale 'festivalterrein' aan de Molenstraat in Cuijk. "We presenteren een mooie selectie aan lokale speciaalbieren", aldus mede-organisator Guus Arts.

Toebes, Wijchense Schone, Graafsch Genot, de Muifelbrouwerij en Wilskracht zijn voor het derde achtereenvolgende jaar present. De Blauwe Knoop en Mannenpap uit Nijmegen zijn er ook weer bij. Nieuw zijn Stramme Kabouter, de Cuijkse Brouwbrigade en Wentersch.

Speciaalbier is hip
Na het eerste jaar de tuin van de Paters Oblaten te hebben gebivakkeerd, vond de tweede editie op het grasveld aan de Molenstraat plaats. Ook nu is dit een uitgekiende locatie voor PROEFLokaal.. "Speciaalbier is als enkele jaren hip. Een trend, die zich nog wel verder ontwikkelt. Jong en oud wil wel eens iets anders proeven. De populariteit van speciaalbier is enorm toegenomen. Weet je dat Nederland nu meer dan 600 bierbrouwerijen kent", vertelt mede-organisator Guus Arts, één van de vijf mannen achter het Toebes-project en slijter in Cuijk. "In onze eigen streek zijn de afgelopen jaren ook verschillende initiatieven van de grond gekomen."
Bier is ook beleving, weet Marieke Bosch-Dekker. "We toveren het braakliggend terrein om in de sfeer van een festival, met onder meer hooibalen, steigerhouten meubilair, leuke aankleding en er worden vinyl platen gedraaid. Bij gebrek aan een goed festivalterrein in Cuijk laten we zelfs hele bomen aanslepen (vanaf de Maaskade). Neem een kleedje mee en ga gezellig op het gras zitten, struin langs de kraampjes van de brouwerijen of duik lekker onder een boom aan een biertafel."

Speciaal proefglas
PROEFLokaal is zondag 18 augustus van 14.00 tot 19.00 uur aan de Molenstraat 35-45 in Cuijk. De entree is gratis. Een speciaal proefglas (met één consumptie en flyer) kost 5,00 euro. Elke consumptie kost 2,50 euro. Info: www.facebook.com/PROEFlokaalCuijk/

Bob Thomassen van Kloosterbrouwerij Toebes.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant