De huidige entree aan de Hoogkoor in Boxmeer.
De huidige entree aan de Hoogkoor in Boxmeer. Foto: Martijn Schwillens

Hoogkoorplein in Boxmeer aangepast voor wateropvang en verhuizing Albert Heijn

Centrum 1.750 keer gelezen

BOXMEER | Het Hoogkoorplein in Boxmeer wordt opnieuw ingericht. De gemeente Boxmeer wil bijna 4,5 miljoen euro uittrekken om het plein aan te passen voor de opvang van regenwater en de verhuizing van de Albert Heijn-supermarkt, die zich wil vestigen aan de Koorstraat, mogelijk te maken.

De maatregelen tegen wateroverlast komen voort uit het masterplan dat de gemeente Boxmeer liet ontwikkelen na de overlast die ontstond na hevige regenbuien in juni 2016. Toen liep onder meer de parkeergarage van de toenmalige Jan Linders-supermarkt volledig onder water.
Onder het Hoogkoorplein worden voor de opvang van regenwater een aantal zogeheten waterbergingskelders gebouwd. Deze krijgen een totale inhoud van 5.000m3, ongeveer gelijk aan twee olympische zwembaden. Hiervoor moet het gehele plein tussen de Hoogstraat en Koorstraat op de schop. Om te voorkomen dat de kelders bij hoge grondwaterstanden als een dobber opdrijven, wordt het nieuwe plein wat hoger aangelegd.

Verhuizing Albert Heijn
Deze plannen worden gecombineerd met plannen van de Albert Heijn in dezelfde omgeving. De supermarkt wil zich vestigen aan de Koorstraat 10 in Boxmeer. Ook hiervoor zijn aanpassingen in de openbare ruimte rondom het Hoogkoorplein nodig. Zo wil de Albert Heijn de entree, nu nog aan de Koorstraat, verplaatsen naar het Hoogkoorplein. De huidige inrit naar de parkeergarage moet dan worden verwijderd. Er komt in de toekomst een nieuwe inrit aan de Hoogstraat, tegenover het Joods monument.
De herinrichting van het plein en de realisatie van de waterberging vragen om een investering van 4.470.000 euro. Vooral de ondergrondse maatregelen zijn kostbaar. De gemeenteraad buigt zich 26 september over het voorstel.
Op dinsdag 27 augustus houdt de gemeente een inloopavond over de maatregelen tegen wateroverlast en de plannen rondom de vestiging van de Albert Heijn. Deze inloopavond is van 19.00 tot 20.30 in sportcentrum 't Hoogkoor.

Lees meer hierover in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 20 augustus.

In 2016 liep onder meer de parkeergarage van de toenmalige Jan Linders-supermarkt volledig onder water
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant