Juliana Mill viert haar 100-jarig bestaan. V.l.n.r.: Johan Berends, Tonny van Bommel, Henk de Hoog en Hans Werens. 'Derby's tegen SES trokken in de jaren '60 en '70 wel drieduizend toeschouwers.'
Juliana Mill viert haar 100-jarig bestaan. V.l.n.r.: Johan Berends, Tonny van Bommel, Henk de Hoog en Hans Werens. 'Derby's tegen SES trokken in de jaren '60 en '70 wel drieduizend toeschouwers.' Foto: Martijn Schwillens

'Bij Juliana Mill doen we het al honderd jaar met eigen jongens'

Voetbal 1.078 keer gelezen

MILL | Juliana Mill vierde afgelopen weekend haar 100-jarig bestaan. Een lange geschiedenis waarin de club volgens het viertal Hans Werens, Tonny van Bommel. Johan Berends en Henk de Hoog meer hoogtepunten dan dieptepunten heeft gekend. "Juliana heeft altijd een centrale rol ingenomen in de Millse gemeenschap. Het ledenaantal bevindt zich met ruim 600 leden zelfs op een hoogtepunt", vertelt Van Bommel.

Door Martijn Schwillens

Vanuit de bestuurskamer van de Millse vierdeklasser kijken de vier -die tezamen 189 jaar lidmaatschap vertegenwoordigen- uit over het hoofdveld van 'het mooiste complex van de regio'. Het sportpark waarvan rond de eeuwwisseling werd gedacht dat het er nooit zou komen. "Het gaf enorm veel strubbelingen om het voor elkaar te krijgen, maar het is het waard geweest", zegt Berends. "Toon van der Ligt was de drijvende kracht achter het complex." Inmiddels is Juliana elk jaar gastheer van profclubs uit binnen- en buitenland die hun trainingskamp in Mill beleggen. "De samenwerking met Fitland XL is financieel prettig, maar dat Liverpool met drie jeugdploegen hiernaartoe komt, is vooral een fantastisch compliment voor de vrijwilligers van de onderhoudsploeg", zegt Werens. "In honderd jaar heb je periodes waarin het sportief minder gaat, maar gelukkig ook bloeiperiodes."

Gouden generatie
Zoals tussen 1979 en 1982, toen Juliana Mill uitkwam in de tweede klasse en zelfs één jaar de hoogst spelende club van het Land van Cuijk was. "Een gouden generatie, met allemaal Millse jongens. We speelden tegen UDI'19 en OJC. De meesten van ons zijn nog steeds lid", weet De Hoog, die is verkozen tot de op één na beste middenvelder aller tijden van Juliana, dat in die tijd aan de Wanroijseweg speelt. "We hadden de eerste tribune van de regio", herinnert Van Bommel. Die tribune herbergde met grote regelmaat duizenden toeschouwers. "We speelden daar tegen PSV voor ons 75-jarig jubileum en we hebben eens tegen AZ gespeeld. Die waren toen net kampioen. Verloren we met 10-0. Ik stond tegen Kristan Nygaard en werd helemaal zoekgespeeld", lacht De Hoog. Berends: "De derby's tegen SES trokken in de jaren '60 en '70 zelfs 3.000 toeschouwers. Dat werden er later 1.500 en tegenwoordig nog maar vijfhonderd." Werens: "Het voetbal is anders gaan leven binnen de Millse gemeenschap. Er is nu ook veel meer te doen dan in die tijd. Het is ook allang geen haat en nijd meer."

Betrokkenheid
Juliana Mill is volgens de vier nog steeds een 'familieclub'. De Hoog: "Bijna iedereen van de onderhoudsploeg is ouder dan zeventig. Ook wordt het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden voor bardiensten of als leider." Van Bommel, zelfs bestuurslid, is er trots op dat de Millenaren met Tom Heerbaart een jonge voorzitter hebben. "Dat heeft ervoor gezorgd dat meer mensen de kar willen trekken."
Met ruim 620 leden is Juliana een stabiele vereniging. Toch ziet het viertal het gebeuren dat de vereniging ooit samengaat met buurtclubs. "Dat was vroeger twee bruggen te ver, maar ik verwacht dat het geen tien jaar meer duurt voordat de clubs in Mill gaan fuseren." Werens tot slot: "En tot die tijd zal ons eerste elftal blijven bestaan uit eigen jongens, net als vijftig en 25 jaar geleden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant