Wieke Vrijhoef: 'Het wordt hoe dan ook een feest der herkenning.'
Wieke Vrijhoef: 'Het wordt hoe dan ook een feest der herkenning.' Foto: ellisvaneijden.nl

Cabaretcollege in De Weijer: 'Interactief en genoeg te lachen'

Kunst en cultuur 224 keer gelezen

BOXMEER | Een duik in de geschiedenis van het Nederlandse cabaret, zo typeert Wieke Vrijhoef het vierdelige Cabaretcollege dat voor cabaretliefhebbers is te volgen in De Weijer in Boxmeer. Het eerste college staat gepland voor zondag 15 september. "Het is interactief en er is genoeg te lachen", vertelt Vrijhoef, programmeur bij De Weijer en voor de gelegenheid 'docente' van de cabaretcolleges.

Door Martijn Schwillens

Normaal gesproken staat Vrijhoef aan de andere kant van de bühne. Door de jaren heen heeft zij veel opkomend cabarettalent zien komen (en gaan) en de ervaren conferenciers het publiek zien bespelen. "Ik ben letterlijk in de geschiedenis gedoken, heb fragmenten bekeken en boeken gelezen om meer te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van het cabaret in Nederland. Ik geef in totaal vier colleges met vier verschillende thema's. Elk Cabaretcollege is apart te volgen, maar wie alles wil weten, adviseer ik vooral om naar alle vier te komen. Het wordt hoe dan ook een feest der herkenning", lacht Vrijhoef, die zelf Kunstgeschiedenis en Theaterwetenschap heeft gevolgd tijdens haar bachelorstudie in Groningen. "Toen volgde ik colleges en nu geef ik ze zelf. Dat is voor mij iets nieuws. Inmiddels heb ik een try-out gehad voor een select gezelschap. Ik hoop op een zeer gemengd publiek en veel interactie. Het geeft zoveel dynamiek als mensen hun eigen anekdotes en herinneringen aan bepaalde cabaretiers delen."

Vierdelig
Het eerste college staat in het teken van Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans. "De grote drie", vervolgt Vrijhoef. "Maar we beginnen zelfs nog verder terug, met het Cabaret Artistique in Parijs, dat anderen inspireerde tot de eerste vormen van maatschappelijk-kritisch cabaret." In deel 2 komen de verschillende cabaretvormen aan bod ('Van absurdistisch tot stand-up en van Freek de Jonge tot Pieter Derks'). Deel 3 staat in het teken van vrouwelijke cabaretiers. "Zoals de invloed die Annie M.G. Schmidt heeft gehad op het cabaret van nu." Het slotdeel gaat over de Oudejaarsconference. "In 1954 gestart door Wim Kan en nog steeds populair, mede dankzij onze 'eigen' Guido Weijers", vertelt ze.
Vrijhoef is benieuwd hoe haar Cabaretcolleges 'landen'. "Of er nu veertig of honderd man zitten, het wordt sowieso een leuke avond. Het Cabaretcollege is bedoeld voor iedereen die cabaret leuk vindt en dankzij de fragmenten die worden gebruikt, valt er genoeg te lachen."

Het eerste cabaretcollege is zondag 15 september om 20.15 uur in De Weijer in Boxmeer. Tickets: 7,50 euro (per college) of 20 euro (alle vier). Info: www.deweijer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant