Ernest de Groot (Aa en Maas, links) en Jos van den Boogaart (gemeente Mill, rechts) overhandigen symbolisch de schop aan wethouder Ben Peters van de gemeente Grave, die aan de slag wil met de Verborgen Raamvallei.
Ernest de Groot (Aa en Maas, links) en Jos van den Boogaart (gemeente Mill, rechts) overhandigen symbolisch de schop aan wethouder Ben Peters van de gemeente Grave, die aan de slag wil met de Verborgen Raamvallei. Foto: Martijn Schwillens

Nieuw luikje geopend in de Verborgen Raamvallei

Algemeen 352 keer gelezen

MILL | De werkzaamheden aan en langs het Peelkanaal bij Mill zijn afgerond. Daarmee is door de 22 partners die zijn verbonden in het samenwerkingsverband Verborgen Raamvallei, waaronder de gemeente Mill en Sint Hubert en Waterschap Aa en Maas, een volgende stap gezet in de ontwikkeling van het gebied. "Als je de schouders eronder zet, kun je een al prachtig gebied nog mooier maken", aldus wethouder Jos van den Boogaart.

Door Martijn Schwillens

Rond Mill zijn langs het kanaal een fietspad, vistrappen, een extra bruggetje en een ecologische verbindingszone (EVZ) gerealiseerd. "Het Peelkanaal zorgt van oudsher voor schoon en voldoende water, maar het heeft ook een recreatieve en cultuurhistorische waarde. Over een lengte van 1,7 kilometer hebben we natuurvrije oevers gemaakt, poeltjes gerealiseerd, een vispassage aangelegd en een steiger aangelegd voor sportvissers. In combinatie met het fietspad, kunnen we stellen dat we een volgende stap hebben gezet in verdere ontwikkeling van het gebied. We hebben een nieuw luikje geopend in de Verborgen Raamvallei", stelt Ernest de Groot van Aa en Maas. "Daarbij blijven het Peelkanaal en de Raam waterbergingsgebied om wateroverlast in Grave te voorkomen. In tijden van droogte willen we juist water vasthouden."

Verbinden met Grave
Nadat Rob Vloet van de Heemkundekring Myllesheem afgelopen vrijdag bij de opening van 'Project Peelkanaal' de tientallen aanwezigen heeft meegenomen in de geschiedenis van het gebied en de monumentale betekenis van de Peel-Raamstelling uiteen heeft gezet, pakt de Graafse wethouder Ben Peters het woord. "Het Landelijk Fietsplatform geeft 4,5 (van de 5) sterren aan de Brabantse fietspaden. Het is mijn ambitie om het fietspad door te trekken tot het centrum van Grave en daarmee de toegankelijkheid van onze vestingstad te verbeteren met een aantrekkelijke fiets- en wandelroute langs het kanaal en, in de toekomst, ook langs de Raam", blikt Peters vooruit. "Hiermee kunnen we de Peel-Raamstelling nog beter zichtbaar maken en kunnen we hopelijk toe naar vijf sterren. Het is de ambitie van onze gemeente en ik wil dan ook een haalbaarheidsonderzoek hiernaar laten uitvoeren."

Peelkanaal
Peelkanaal
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant