Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg

COLUMN: 'Mill en Grave: het verhaal van twee stoute vloggers'

Column 440 keer gelezen

U kent het verhaal wel: een snuiter uit Boxmeer trekt met zijn vriend uit Linne de wereld rond om dingen te doen en te laten zien die eigenlijk niet mogen. Ze gingen een militair terrein in de Amerikaanse staat Nevada binnen. Dom, wisten ze eigenlijk ook wel, maar ja, kijk ons eens lef hebben.

Nou dat hebben ze geweten: ze zitten nu in de bajes en zullen er voor moeten boeten. U kent het verhaal wel: twee gemeentetjes (of schrijf je gemeentjes?) willen niet samenwerken met andere gemeenten. Zelfstandig hun eigen werk doen, lukt niet meer, dat weten ze zelf ook wel. Dom, maar ja, kijk ons een stoer doen, we laten ons niet kisten of ons als burgemeesters, wethouders gemeenteraadsleden ons (bij-)baantje afpakken. Nou, dat zullen ze weten.

Ik weet het, twee onvergelijkbare verhalen. Wel allebei even dom. Maar het verschil zit 'm erin dat die twee in de Verenigde Staten slechts wat jeugdige onbezonnenheid aan de dag leggen, terwijl Mill en Grave de weg der onbezonnenheid opgaan onder leiding van volwassen mensen, die er nog voor betaald krijgen ook.
Als een strenge Amerikaanse politieagent heeft Cuijk hen nu in de boeien geslagen: als jullie niet willen samenwerken, dan zoek het maar lekker zelf uit. Cuijk verlaat met zijn ambtenaren de rammelende ambtenarenorganisatie van Cuijk-Mill-Grave.

Vloggers Ties en Govert geven toe dat ze de verbodsborden eigenlijk wel hadden gezien. Ze doen wel vaker foute dingetjes, deze keer zijn ze net iets te ver gegaan. Erger is het met (een meerderheid van) de gemeenteraden van Mill en Grave. Die blijven volharden. Zo stekeblind dat ze niet zien hoe ze snel de lachertjes van de regio worden. Vorige week nog propte Vierkernenpartij in Mill een hele pagina in De Maas Driehoek vol met kulargumenten om Mill met zijn drie kerkdorpen toch maar vooral zelfstandig voort te laten ploeteren.

Gelukkig trekken Sint Anthonis, Cuijk en Boxmeer er zich niets van aan. Een poll in een regionaal dagblad meldt dat al meer dan 2.000 stemmers in grote meerderheid kiezen voor de naam Land van Cuijk. Volstrekt logisch.
Bij het Land van Cuijk horen ook Grave en Mill? Ja, dat klopt, dat zien u en ik ook wel, gaat ook gebeuren. Maar het is het verhaal van twee stoute vloggers. Eerst een draai om de oren en dan komt alles weer goed.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant