Oud-KNIL-soldaat Jacob den Bakker kreeg afgelopen donderdag postuum een militaire onderscheiding.
Oud-KNIL-soldaat Jacob den Bakker kreeg afgelopen donderdag postuum een militaire onderscheiding. Wim Gradisen

Oud-KNIL-soldaat Jacob den Bakker krijgt postuum militaire onderscheiding

Algemeen 342 keer gelezen

MOOK | In de raadzaal van de gemeente Mook en Middelaar is donderdag door burgemeester mr. drs. W. Gradisen postuum een militaire onderscheiding uitgereikt. Het betreft de toekenning van het Mobilisatie-Oorlogskruis aan de heer J. (Jacob) den Bakker.

Hij is in de rang van sergeant-majoor bij het voormalige Koninklijk Nederland Indisch Leger (KNIL) op 15 maart 1943 in krijgsgevangenschap overleden in Thambyusayat (Siam/ Thailand).
De militaire onderscheiding is aangevraagd door de heer Bas Aalders woonachtig in Mook. Hij heeft deze aanvraag gedaan voor zijn oudoom. Niet alleen om Jacob den Bakker daarmee postuum te eren, maar ook om hem als het ware een "gezicht" te geven.
Sergeant-majoor Jacob den Bakker werd geboren op 9 juli 1904 in Nieuwenhoorn (Zuid-Holland). In 1926 verbond hij zich voor de Overzeese militaire dienst, zowel in als buiten Europa vanuit de gemeente Nijmegen als geniesoldaat 2de klas. Hij kwam zo terecht in voormalig Nederlands Indië. In 1939 verbond hij zich opnieuw voor zes jaar als sergeant-majoor (bij de Genie) van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger.
Op 8 december 1941 verklaart de Nederlandse regering in ballingschap (want Nederland is inmiddels bezet door nazi-Duitsland) Japan de oorlog na de aanval op onder andere de Amerikaanse vliegbasis Pearl Harbor. In de strijd met de Japanners in voormalig Nederlands Indië tot aan de capitulatie komen bijna 2400 militairen om het leven.
In maart 1942 wordt sergeant-majoor Jacob den Bakker krijgsgevangene. Hij wordt eind 1942 overgebracht naar het indertijd ook door de Japanners bezette Thailand. Krijgsgevangenen moeten daar gaan werken aan de bouw van de beruchte Birma spoorlijn. Er is te weinig voedsel en krijgsgevangenen worden slecht behandeld. Op 15 maart 1943 overlijdt Jacob den Bakker als gevolg van ernstige zwakte (de ziekte beriberi).
In de toekenning van de onderscheiding namens de Minister van Defensie wordt aangegeven dat Jacob den Bakker voldoet aan de criteria voor de toekenning van het Mobilisatie-Oorlogskruis vanwege zijn militaire inzet tegen de bezetter van het Koninkrijk der Nederlander tijdens de Tweede Wereldoorlog. De onderscheiding kan worden gezien als een blijk van respect en waardering voor zijn inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden.
De aanvrager van de onderscheiding heeft defensie laten weten dat hij een voorkeur heeft om de onderscheiding uit te laten reiken door de burgemeester van Mook en Middelaar. Gradisen reikte de onderscheiding postuum uit aan de heer Bas Aalders, als initiatiefnemer voor de onderscheiding en als achterneef van Jacob den Bakker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant