Afbeelding

Gennepse ooievaars landelijk online

Opmerkelijk 35 keer gelezen
GENNEP - De sterrenstatus van het ooievaarspaar dat het Niersstadje Gennep al zes jaar trouw is, is sinds woensdagmiddag vergroot. Door enkele instellingen op de internetsite van de Vogelbescherming bracht wethouder Jan Welles de verbinding tot stand waardoor het nest op het stadhuis voortaan live te volgen is via www.beleefdelente.nl.

[image=303112]

Het nest op het stadhuis in Gennep is de favoriete plek voor de ooievaars. Waar de klepperaars vaak de rust verkiezen, zijn de vogels in het levendige centrum van het Niersstadje niet weg te slaan. De ooievaars overwinteren er zelfs. Tijdens de Mè.rtzitting op carnavalszaterdag met veel lawaai en meer dan 3.500 mensen op de Markt onder het nest bleef het paar doodgemoedereerd ‘thuis’.

[image=303113]

Positie
“Het nest is in trek wegens het uitzicht, de aanvliegroute en de gunstige wind”, weet wethouder Jan Welles. Bovendien is de nabijheid van de Niers en het Niersdal bepalend voor de keuze van de ooievaars. Zeker als straks de eind maart gelegde eieren, uitgebroed zijn, en de twee a drie jonge ooievaars gevoed moeten worden.

Camera’s
Het nestgedrag van de ooievaars, de broedtijd en de kraamtijd op het stadhuis is voortaan te volgen via de website van de Vogelbescherming. “Het is voor het eerst dat we een nest in een stedelijke omgeving volgen”, zegt Mariska van der Leij van de Vogelbescherming, die verwacht dat de webcam de komende jaren op het nest geprojecteerd blijft. “Tot voor kort was een camera gericht op een ooievaarsnest in het Noord Hollandse Ankeveen, nu krijgen de ooivaars de landelijke belangstelling.

[image=303112]

Website
De livebeelden van het klepperend paar zijn voortaan 24 uur per dag te zien via www.beleefdedelente.nl. Op deze site houdt Beugenaar Leo Daanen van Vereniging Vogelwacht Maasheggen een blog bij. Medewerkers van de Vogelbescherming plaatsen dagelijks een compilatie van interessante opnamen.
Voor de schooljeugd loopt parallel aan beleefdelente.nl de website www.beleefdelentejunior.nl. Op deze site met een educatief karakter kan informatie vergaard worden voor het samenstellen van werkstukken en spreekbeurten.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant