Afbeelding

Verkeersboetes Vierlingsbeek kwijtgescholden

Opmerkelijk 114 keer gelezen
VIERLINGSBEEK | De kantonrechter in Den Bosch heeft vanmiddag tientallen boetes, in december 2013 opgelegd aan hardrijders op de Overloonseweg in Vierlingsbeek, kwijtgescholden. De rechtbank Oost-Brabant ging mee in de bezwaren van 'Meldpunt Geldklopperij' dat te vaak onnodig werd gecontroleerd en de verkeerssituatie ter plaatse onduidelijk is.

[image=266714]

In december 2013 was het goed raak op de Overloonseweg, op het gedeelte waar 50 kilometer per uur is toegestaan. In een paar dagen tijd werden bijna 1.700 bekeuringen uitgedeeld, veelal aan inwoners van het dorp zelf. Al snel kwam er protest. "Vooral omdat er vanuit het niets ineens meermalen werd gecontroleerd op een weg die oogt als een 80-kilometerweg. En door veel weggebruikers, ondanks borden, al jaren ook als zodanig werd gebruikt", aldus Marc Oudenhoven, gemeenteraadslid uit Vierlingsbeek en één van de kartrekkers van de beroepszaak.

[image=314155]

Succesvol beroep
Na de bonnenregen werd zelfs het 'Meldpunt Geldklopperij' opgericht, waar inwoners met een bon zich konden melden. In totaal gingen 36 'gepakte' automobilisten in beroep. Met succes, naar nu blijkt. De kantonrechter stelt namelijk vast dat er een verschil is in de inrichting van beide rijrichtingen van de Overloonseweg. In de richting van Vierlingsbeek staat een bord dat het begin van de bebouwde kom aangeeft. Daarbij staat een bord dat er een maximumsnelheid van 50 km/u geldt. Ook zijn op de weg witte strepen aangebracht om deze situatie aan te geven. Het verkeer dat vanuit Vierlingsbeek komt, rijdt van de Spoorstraat de Overloonseweg op. Daar staat geen bord waarop de maximumsnelheid wordt aangegeven. Ook verschilt de inrichting van de Spoorstraat en de Overloonseweg in sterke mate van elkaar. Dit blijkt met name uit de aangebrachte strepen op deze wegen. De kantonrechter stelt vast dat de inrichting van de Spoorstraat duidt op een straat binnen de bebouwde kom en de inrichting van de Overloonseweg op een weg buiten de bebouwde kom. Op de Overloonseweg zijn ook geen snelheidsbeperkingen aanwezig, zoals drempels of wegversmallingen. De verkeersborden zijn volgens de kantonrechter aan één zijde van deze weg niet duidelijk en onjuist geplaatst en aan de andere zijde van de weg onjuist geplaatst. De kantonrechter acht het onder deze omstandigheden begrijpelijk dat voor verkeersdeelnemers de indruk is ontstaan dat zij op de Overloonseweg buiten de bebouwde kom reden en dus harder mochten rijden dan de toegestane 50 km/u.
De kantonrechter matigt daarom de opgelegde sancties tot nihil. Dit betekent dat de automobilisten in dit geval het geld van de boetes terugkrijgen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant