Afbeelding

Kleinzoon speurt naar verleden generaal Gavin

Opmerkelijk 104 keer gelezen
MOOK - Treffender kan het niet. In zijn ontdekkingsreis om een goed beeld van zijn grootvader generaal James Gavin te krijgen, logeerde de achttienjarige Matthew Beatty in de Mookse Generaal Gavinstraat. Daar was het huis van amateurhistoricus Maarten Dekkers een gastvrije uitvalsbasis voor de talrijke uitstapjes van de jonge Amerikaan. Donderdag was er tijd voor een ontmoeting met burgemeester Willem Gradisen.

[image=282466]

De Mookse burgervader ontving de in Riverside (Connecticut) wonende nazaat van de Amerikaanse generaal op het gemeentekantoor.

[image=282465]

Reisjes
Matthew Beatty heeft een enorme drive zijn opa (generaal Gavin stierf in 1990 op 82-jarige leeftijd, red.) beter te leren kennen. “Ik ken de verhalen van mijn moeder (Gavins dochter Chloë, red.) maar ik wil zelf onderzoeken wie mijn opa was, en wat hij deed. Volgens mijn moeder is opa een geweldige family man”, zegt Matthew, die onder de indruk raakte door de kast vol met medailles bij zijn oma.”Ik kon me niet voorstellen waar hij deze onderscheidingen aan te danken had. Later hoorde ik wat hij deed tijdens de oorlog.”
Met zijn ouders als grote animators maakte Matthew Beatty zijn wereldreis langs Nieuw-Zeeland en China. In Europa bezocht hij Parijs waar James Gavin Amerikaans ambassadeur was. Vanuit Mook maakte hij met Maarten Dekkers uitstapjes.

[image=282464]

Zo reisden Dekkers en Beatty naar de Ardennen waar Bastogne bezocht werd. “Ik zag er bewegende beelden van mijn opa”, zegt Matthew. “En we waren even te gast in het kasteel waar James Gavin in de Tweede Wereldoorlog hoofdkwartier had”, zegt Dekkers.
Donderdag reed hij naar de Groesbeekse buurtschap Klein Amerika waar hij de plek bezocht waar Jumping Jim tijdens een van zijn vele sprongen een rugblessure opliep.

[image=282463]

Geen politiek dier
James Gavin was een autodidact. Als twaalfjarige verliet hij het pleeggezin waar hij als adoptiekind verbleef. Zonder (pleeg)ouders vond hij zijn weg en monsterde in het Amerikaanse leger aan. Omdat hij een jaar te jong was ‘loog’ hij om zijn leeftijd. Zijn carrière verliep voorspoedig. Met 37 jaar was hij de jongste generaal. Zijn hogere rang weerhield hem niet tussen zijn rekruten te staan. En dat maakte Gavin geliefd. “Mijn opa was heel close met zijn manschappen. In 1970 heeft een soldaat die onder hem gediend heeft in de gevangenis naar hem gevraagd. De man vroeg hem te bevrijden uit de gevangenis”, zegt Matthew.
Na de Tweede Wereldoorlog startten zijn familieleden een campagne om James Gavin voor te dragen als kandidaat president. “De affiches waren blijkbaar al klaar maar hij wilde niet. Opa had geen politieke ambities.”

Studie
Na een vakantiereis naar China meldde Matthew Beatty zich op zesjarige leeftijd (!) aan voor een cursus Chinees. “Ik ken drieduizend van de vijf- a zesduizend Chinese tekens. Ik spreek de taal maar toch nog te weinig om een goede politieke discussie te kunnen voeren.”
Terug in Amerika richt Matthew zich op zijn nieuwe studie. “Nee, ik volg niet het pad van mijn opa en ga niet naar de militaire academie. Ik vind het te gevaarlijk en ben meer gericht op een academische studie. Daarom ga ik de studie computerwetenschappen in Harvard volgen.”

[image=282462]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant