Shoppen in Cuijk. (foto: Diana Derks)
Shoppen in Cuijk. (foto: Diana Derks)

Detailhandelvisie: 'Stop elkaars vliegen af te vangen'

Centrum 255 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De vijf winkelcentra in het Land van Cuijk moeten zich meer gaan richten op toeristen en hun onderscheidende karakter beter voor het voetlicht brengen. Bovendien moeten ondernemersverenigingen in Mill, Grave, Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hun activiteiten meer op elkaar afstemmen 'in plaats van elkaars vliegen afvangen'. Daarnaast moeten (grote) winkels buiten het winkelcentrum tot een minimum worden beperkt.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de Detailhandelvisie Land van Cuijk, die afgelopen woensdag werd gepresenteerd door adviesbureau DTNP. "De realiteit is dat de gemeenten tot nu toe vaak tegenover elkaar staan. Als een supermarkt of winkel niet voor elkaar krijgt wat hij of zij wil, dan wordt bij de buurgemeente aangeklopt waar andere regels gelden en het wél lukt. Om als regio sterker te worden, moet je zorgen dat de spelregels overal hetzelfde zijn", vertelt Karel Trommelen van DTNP.
Die 'spelregels' behelzen een betere onderlinge afstemming (ondernemersverenigingen), focus op het centrum (politiek en ondernemers) en het reduceren van plannen (politiek). "Gemeenten moeten kritisch bekijken waar het bestemmingsplan detailhandel toestaat en schrappen. Stimuleer projectontwikkelaars vooral om te gaan bouwen in het centrum."

Gemakkelijker gezegd...
Het is natuurlijk gemakkelijk gesteld door een adviesbureau: detailhandel laten schrappen uit een bestemmingsplan en niet concurreren met elkaar qua vestigingsvoorwaarden. Gemeenten hebben nu al grote moeite om gronden aan de man te brengen, dus het lijkt erg onwaarschijnlijk dat zij 'nee' verkopen aan projectontwikkelaars die aan de rand van het centrum vierkante meters willen voor een groot winkelpand.
De conclusie over 'afstemming' is daarentegen hard maar waar. Zeker als het om de organisatie van evenementen gaat, proberen centra elkaar de loef af te steken in plaats van elkaar aan te vullen. "Stop met het tegelijkertijd houden van koopzondagen. Elkaars klanten proberen af te pakken, word je uiteindelijk allemaal slechter van. Afstemming onderling is essentieel", benadrukt Trommelen. "Recreatief winkelen is er sowieso niet meer bij. 70 procent van de consumenten gaat met een koopdoel naar het centrum en doet gemiddeld maar twee à drie winkels aan."

Nood aan de man
De Detailhandelvisie maakte duidelijk dat de nood aan de man is. Van de 590 winkelpanden die de vijf centra hebben, staan er maar liefst honderd leeg. "Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde", weet Trommelen. Daarnaast blijven online aankopen stijgen (van 15 naar 30% voor non-food) en zal het aantal stenen winkels tot 2020 afnemen van 5,6 naar 4,4 tot 4,8 per 1000 inwoners. "Voorkom dus dat je eenheidsworsten wordt. Wat is typisch Cuijks of Mills? Probeer niet te willen lijken op je buurman, maar versterk je onderscheidend karakter. Toeristen willen een afwisselend aanbod, dus de ene keer naar een historisch stadje, dan weer de natuur in. Ga ermee aan de slag en deel je conclusies met je buurgemeenten."
De Detailhandelvisie Land van Cuijk wordt op korte termijn besproken in elk van de vijf gemeenteraden. Info: www.dtnp.nl/landvancuijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant