Protesten tegen het windmolenpark in het Reichswald. (foto: BI Tegenwind)
Protesten tegen het windmolenpark in het Reichswald. (foto: BI Tegenwind)

'Kranenburg gaat voorbij aan bezwaren tegen windmolenpark'

Algemeen Windmolens 134 keer gelezen

KRANENBURG (D) | De Kranenburgse gemeenteraad heeft afgelopen donderdag gesproken over de herzieningen van de zienswijzen, die burgers en belangenpartijen tijdens de eerste inspraakronde over de locatie voor een windmolenpark in het Reichswald hadden ingediend. Het werd een marathonsessie, gekenmerkt door veel onduidelijkheid, maar uiteindelijk afgesloten met een verwacht resultaat: het windmolenpark bij de Nederlandse grens kan er komen.

Voorafgaand aan de vergadering was een protestactie waar zo'n 150 mensen aan deelnamen. Eerst werd de vergadering tot twee keer toe uitgesteld en nu moest burgemeester Steins bij aanvang niet alleen aan de toehoorders, maar óók aan de gemeenteraadsleden duidelijk maken wat er precies behandeld werd: het ging uitdrukkelijk niet om de bouw van het omstreden windpark, maar enkel en alleen om het aanwijzen van een gebied dat voor windenergie in aanmerking komt. Jeroen Boot van burgerinitiatief 'Tegenwind in het Reichswald' legt uit: "Kennelijk is de materie dermate complex dat zelfs mensen die over de voortgang van de Kranenburgse plannen moeten stemmen, het overzicht kwijt zijn."
Voorafgaand aan de stemming bracht onafhankelijk gemeenteraadslid Theo Elbers een referendum onder de Kranenburgse bevolking ter sprake. Hij vindt dat bij een dergelijk groot project de mening van de burgers moet worden gevraagd. Zijn voorstel wordt later opnieuw in de raad behandeld. "Het zou de gemeente sieren als ze dit referendum gepaard laat gaan met een enquête onder Nederlandse buurgemeenten", vindt Elbers.

Stemming
De stemming zelf bracht geen verrassingen. Over elk afzonderlijke zienswijze werd gestemd maar geen enkele keer behaalden de tegenstemmers een meerderheid. Toch vielen een paar opmerkelijke zaken te noteren. De zienswijzen van belangenpartijen als de NABU, de gemeenten Gennep en Berg & Dal en Bezirksregierung Düsseldorf zonder noemenswaardige tegenspraak werden afgehamerd. Boot: "De gemeente is overtuigd van de noodzaak van turbines in het Reichswald en gaat voorbij aan de aangedragen bezwaren."
'Tegenwind' houdt op vrijdag 13 mei opnieuw een informatieavond in Caféhaus Niederrhein in Kranenburg. Aanvang is 19.30 uur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant