Vrolijke Vröllie uit Brabant kleuren op donderdag het centrum van Cuijk paars-rood. (foto: Jan Lamers)
Vrolijke Vröllie uit Brabant kleuren op donderdag het centrum van Cuijk paars-rood. (foto: Jan Lamers)

Vrolijke Vröllie kleuren centrum van Cuijk paars-rood

Opmerkelijk 624 keer gelezen

CUIJK | Het belooft donderdag een kleurrijke stoet te worden, wanneer meer dan 125 Vrolijke Vröllie uit Noord-Brabant vanaf het station in paars-rode optocht door de Cuijkse straten trekken naar de Schouwburg, waar de chapter uit Vianen-Cuijk 'gastvrouw' is van de jaarlijkse Brabantdag. "Als wij ergens lopen, dan verdraaien mensen hun nek", lacht Queen Margot van de Vrolijke Vröllie.

"Als oprichter van de Cuijkse chapter, ben ik automatisch koningin", legt Margot aan de keukentafel van Hertogin Van Speer tot Degen haar eretitel uit. Ook Freule Lucretia is aanwezig om te vertellen over de voorbereidingen van de Brabantdag. "Maar anders dan de titels misschien doen vermoeden, zijn wij echt geen elitair gezelschap", benadrukt zij. "Iedereen is bij ons gelijk. Na jaren van zorg en werk moet er nu helemaal niets! Alle vrouwen vanaf 50 jaar die één keer in de maand leuke activiteiten met elkaar willen doen en op zoek zijn naar tijd voor zichzelf, zijn welkom."
De enige stelregel die ze hebben, zo zeggen ze gedrieën, is 'dat er niet gezeurd wordt'. "Iedereen heeft haar rugzakje, maar als wij bij elkaar komen, gaat het om plezier hebben", benadrukt 'de hertogin'. "Wij bestaan nu zes jaar en hebben negentien leden. Maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd." De contributie bedraagt 2,00 euro per maand.

Versieringen
Er is wel een duidelijke dress code, want de Vrolijke Vröllie - die deel uitmaken van wat wereldwijd te boek staat als 'Red Hat Society' - dragen standaard paarse kleding en rode hoed. Nederland kent zo'n honderd chapters en zo'n 125 Brabantse leden komen donderdag 16 juni naar Cuijk voor de Brabantdag. En hun komst zal niet onopgemerkt voorbij gaan, verzekert Margot. "We vertrekken om 10.10 uur vanaf het treinstation in Cuijk met een muzikale kar richting de Schouwburg. We lopen door de Stationsstraat, Korte Molenstraat en Grotestraat."
De centrumstraten worden versierd met rode hoeden en aanwonenden zijn gevraagd hun balkons of gevel te versieren met paarse en rode ballonnen. "Ook de ondernemers doen mee. Vooral van André Plönes en Assur Manders hebben we veel hulp ontvangen. En we mogen een leegstaand winkelpand in winkelcentrum Maasburg inrichten met paspoppen die in paars en rood gehuld zullen zijn." Het drietal stelt dat zij met de optocht 'Cuijk zeker op de kaart gaan zetten'. "Iedereen kent de Vierdaagse en elfkroegetocht, maar zoiets is er nog nooit geweest. Uiteraard zullen de Cuijkse dames als gastvrouwen extra chique uitgedost zijn."

Brabantdag
De Brabantdag zelf is een besloten bijeenkomst. "Met verschillende optredens, een lunch, loterij, markt en een muzikale afsluiting met een deejay die verzoeknummers zal draaien", vertelt Margot, die de medewerking van de Schouwburg roemt. "Buiten komt er een grote ballonnenboog en ook binnen zal de Schouwburg helemaal in stijl worden ingericht." Lucretia vult aan: "Erg blij zijn we vooral dat zij een arrangement voor ons hebben kunnen samenstellen, dat ook dames met een kleine portemonnee kunnen deelnemen." Het past prima bij de lijfspreuk van de Vrolijke Vröllie: As ge mar leut het. "Want het moet inderdaad wel leuk blijven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant