Ray Smith uit Washington loopt komende week alweer voor de 19e keer de Nijmeegse Vierdaagse.
Ray Smith uit Washington loopt komende week alweer voor de 19e keer de Nijmeegse Vierdaagse.

'Elke dag van de Vierdaagse is mijn favoriete dag'

Opmerkelijk 86 keer gelezen

WASHINGTON | Ray Smith maakt zich momenteel op voor alweer zijn negentiende deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse. De 65-jarige inwoner van Washington D.C. loopt de speciale jubileumafstand: 55 kilometer. "Het is door de jaren heen een soort verslaving geworden", lacht Smith, die in 1976 voor de eerste keer meedeed. "Elk jaar dat ik er niet bij ben, voelt echt alsof ik iets gemist heb."

"Ik heb het geluk dat ik altijd een goede gezondheid heb gehad. De eerste vier keer heb ik hem samen met mijn compagnie gelopen, de anderen keren op individuele basis. Slechts één keer heb ik 'm niet uitgelopen", vertelt Smith, die in eigen land ook medeorganisator is van een Kennedymars. "Maar wandelen in Amerika is heel anders dan in Nederland. Bij jullie staat altijd veel meer publiek."

'Iets speciaals'
De voorgaande achttien keer liep Smith de 50 kilometer. Nu de Vierdaagse haar 100ste editie beleeft, kiest hij de eenmalige route van 55 kilometer die bijvoorbeeld ook door Gennep en Mill trekt. "Dat belooft toch iets speciaals te worden", onderschrijft hij zijn keuze. Elst, Wijchen, Groesbeek, Cuijk... Overal liggen herinneringen. "Maar voor mij is elke dag mijn favoriete dag", lacht hij. "Eigenlijk wil ik nooit stoppen. Ik geniet van de muziek en de bands langs de weg, het applaus en dan weer de stilte op het platteland. Heerlijk." En het geheim van het uitlopen? "Je loopt 8,5 uur per dag, dus je moet vroeg genoeg beginnen en zorgen dat je binnen bent voordat het te heet wordt."
Smith verblijft voor het derde jaar op rij bij de familie Derks in Cuijk. "Behalve de keren als militair heb ik altijd gelogeerd bij guest families. Daar zijn vriendschappen uit ontstaan. Het verblijf is altijd warm."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant