V.l.n.r / boven naar beneden: Toon C, Onno, Willem, Henk J., Mai, Mantje jr., Toon S., Trui, Carmen, Nancy, Peter, Wouter, Wim en Mantje. Er ontbreken Henk G. en Vincent. (foto: John Hoffman)
V.l.n.r / boven naar beneden: Toon C, Onno, Willem, Henk J., Mai, Mantje jr., Toon S., Trui, Carmen, Nancy, Peter, Wouter, Wim en Mantje. Er ontbreken Henk G. en Vincent. (foto: John Hoffman)

HERRIE helpt zichzelf na 33 jaar om zeep

  •   keer gelezen   Carnaval

BOXMEER | Na 33 jaar komt er een einde aan het Boxmeersch Gelegenheidsgezelschap voor Straatmuzikanten HERRIE. "We helpen onszelf om zeep", grinnikt Willem van de Rijdt, lid van het eerste uur. "Voor de één misschien een opluchting, voor de ander een groot gemis."

Door: Aileen van Tilburg

HERRIE is beroemd geworden met één mars: 'de Groene Dinky Toy'. En berucht door het gebrek aan talent. "We zijn een illuster en elitair gezelschap met een strenge ballotagecommissie", vertelt Van de Rijdt. Mantje Martens, ook lid van het eerste uur, beaamt dat. "Ja, voor nieuwe leden golden strenge toelatingseisen." Welke dat zijn? "Nou, verrekte goed kunnen trommelen en naadloos passen binnen ons gezelschap", legt Van de Rijdt uit. Muziek maken deden ze de afgelopen 33 jaar alleen tijdens de carnaval, een enkele uitzondering daargelaten.

Metworst
In Boxmeer is het gezelschap bekend van de Metworst. "We begeleiden de mensen naar Vortum-Mullem. Om 7.00 uur verzamelen bij De Piek en vervolgens gezamenlijk naar het veld. Later die middag begeleiden we de Koning terug naar Boxmeer.", aldus Henk Gieben, nog een lid van het eerste uur. Sinds 11 jaar worden de mannen bijgestaan door drie majorettes: Trui, Nancy en Carmen. Verder maakt het gezelschap elke carnavalsdinsdag een muzikale rondgang door Boxmeer.

HERRIE begon 33 jaar geleden als grapje. "Toen hebben we 'illegaal' met de optocht meegelopen nadat we een paar trommels gekocht hadden van de Joekels", vertelt Gieben. "Eigenlijk liepen we tegen de optocht in", vult Martens lachend aan. Als snel werd het 'serieus', mede door het vaandel dat een non uit Den Bosch, de tante van Mantje Martens, voor het gezelschap maakte.

Afscheid
De leden zijn nu allemaal een paar jaartjes ouder en gezondheidsproblemen spelen bij een aantal parten. Daarom nemen ze tijdens de komende carnaval afscheid. "Niet op ons hoogtepunt, want we hebben alleen hoogtepunten gekend."

Tijdens de carnavalsmis spelen ze een 'bescheiden' rolletje en worden er nagedachtenisprentjes uitgedeeld. Daarna gaan ze naar hun clubhuis 't Centrum en zijn ze aanwezig op de boerenbruiloft. Maandag zijn ze uiteraard present tijdens de Metworst en dinsdag maken ze als vanouds 'herrie' in de verschillende Boxmeerse kroegen. Om 13.30 uur is de jaarlijkse algemene ledenvergadering in het tweede clubhuis 't Centrum (voorheen was dat Riche red.). "Iedereen is welkom, maar alleen leden mogen praten!", zegt Martens. Om 14.30 uur geeft Tambour Maitre Wim de Best voor het laatst het startsein voor de muzikale rondgang door Boxmeer. "Vroeg in de avond komen we terug in ons clubhuis 't Centrum waar we de grote trom ritueel verbranden", aldus Van de Rijdt. Dat is dan het einde van HERRIE. "Maar, wie weet wat de toekomst brengt", besluit het drietal met een lach.

Meer berichten