De lichtjesoptocht komt er weer aan. (foto: Bas Delhij)
De lichtjesoptocht komt er weer aan. (foto: Bas Delhij) (Foto: )

Lichtjesoptocht Praolt en Stroalt in 2019

  •   keer gelezen   Carnaval

BOXMEER | Nu 2019 echt is aangebroken zijn er toch nog een flink aantal weken te gaan voordat de lichtjesoptocht van start zal gaan op zaterdag 2 maart. De start om 19.00 uur is vanaf café 't Vertrek, dwars door Boxmeer en eindigt net voorbij Pub Esser.

"We hebben afgelopen editie kwalitatief zeer goede wagens gehad", zegt Rinie van Raaij, voorzitter van de commissie Lichtjesoptocht. "Samen met andere commissieleden maken we op het industrieterrein een opstelling waarbij we variëren in kwaliteit. Dat wil zeggen het afwisselen van wagens van doorgewinterde bouwers met wagens van soms nog hele jonge en onervaren bouwers die voor de eerste keer meedoen. Vaak gaan we voor enkele 'klappers' aan het eind van de optocht. Dat was afgelopen editie erg moeilijk want we hadden zoveel keuze uit kwalitatief goede wagens dat afwisselen eigenlijk niet nodig was. Uiteindelijk was het een prachtige stoet en gelukkig verliep de optocht weer zonder onderbrekingen. Het was al snel duidelijk dat de nieuwe hoofdprijs van 2000 euro bij meerdere bouwers op het wensenlijstje stond." Ook dit jaar is er weer hard gewerkt en gaat de commissie binnenkort op weg voor de jaarlijkse keuringen. Zoals eerder aangegeven is de keuringscommissie streng maar rechtvaardig. "De kwaliteit van de wagens was het afgelopen jaar al erg hoog en natuurlijk is het een mooi streven om dat dit jaar weer te evenaren", vertelt Rinie. Als lid van de technische commissie gaat hij samen met zijn commissieleden op pad om de wagens in hun eerste bouwstadium te bekijken. "Op de bouwlocatie zelf krijgen bouwers vaak nog adviezen mee over onder meer veiligheid, verlichting en uitstraling. Bij uitstraling denken we aan een totaalplaatje en daar hoort dus ook het trekkend voertuig bij." Rinie is hier heel duidelijk in: het trekkend voertuig is ondergeschikt. Het gaat om de praalwagen erachter dus laat die trekker niet de aandacht opeisen, dat zou zonde zijn.

Infoavond wagenbouwers
De negentiende editie zal een nog grotere aantrekkingskracht hebben op gerenommeerde wagenbouwers. De verhoging van het prijzengeld heeft dat tijdens de vorige editie bewezen. Waar in de regio maak je nou kans op een prijs van 2000 euro? Daar moet je wel iets voor doen. Wat precies, wordt verteld op de open infoavond op donderdagavond 10 januari in Café 't Centrum. Aanmelden voor deze avond kan via http://www.lichtjesoptochtboxmeer.nl/contact/. Natuurlijk kan je ook bellen met 06-20179071. Kitty Guntlisbergen zal je dan met alle plezier te woord staan. Op deze avond zal onder de aanwezigen het wagenbouwerproviandpakket verloot worden. Er kan ook nog via www.lichtjeoptochtboxmeer.nl worden ingeschreven tot zondag 10 februari. Daarna is je kans echt verkeken om deel te nemen aan deze grandioze optocht.

Meer berichten