'Toebes' is de naam van het nieuwe kloosterbier uit Sint Agatha.
'Toebes' is de naam van het nieuwe kloosterbier uit Sint Agatha.

'Staags' kloosterbier Toebes voor winnaars Kuukse elfkroegetocht

  •   keer gelezen   Carnaval

CUIJK | De winnaars van de vandaag gereden Kuukse elfkroegetocht zullen onder andere een fustje 'Toebes' ontvangen. Dat is de naam van het 'Staagse' bier dat gebrouwen wordt in het klooster van Sint Agatha

"Toebes is een naam die lekker 'bekt', daarnaast is er een duidelijke link met Cuijk, gezien de Muur van Toebes. Bovendien is Toebes een oud-pastoor van Cuijk", weet Bob Thomassen, woordvoerder van het nieuwste Brabantse biertje, dat rond 1 mei gelanceerd moet worden. Vooruitlopend hierop zijn nu de naam en logo gepresenteerd. Na een Facebook-actie ontvingen de initiatiefnemers meer dan 150 reacties. Daaruit kwam de naam Toebes naar voren. "Die naam is bedacht door Gerty van Lith uit Cuijk. Zij krijgt als winnaar van de actie een gratis bierproeverij aangeboden. Het logo is een ontwerp van Roy Peters."

Logo
Het logo verwijst zowel naar de oorsprong als de locatie waar het bier gebrouwen wordt. Op het logo staat zowel de merlet (beeldmerk van Cuijk) als één van de torens van de Sint Martinuskerk en de korfboog van het kruisherenklooster in Sint Agatha, waar de brouwerij staat. Onder de naam Toebes staat nog de toevoeging 'Brabantbier'.

Vrij uniek biertje
Het Toebes-bier is een initiatief van vader René (brouwer) en zoon Bob Thomassen, Guus Arts en Ronald Zeelen en Paul van den Boom, de eigenaren van restaurant SMAAK in Cuijk. Toebes is een vrij uniek biertje, want Nederland kent slechts twee andere kloosterbrouwerijen. Daar komt nu dus een derde bij.

Meer berichten