Het centrum van Boxmeer: ‘Samen zijn we op de goede weg’ [koop lokaal] | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Ondernemers van het centrum van Boxmeer. (foto: Eric Kuijpers, Dom Melskens Boxmeer)
Ondernemers van het centrum van Boxmeer. (foto: Eric Kuijpers, Dom Melskens Boxmeer)
koop lokaal

Het centrum van Boxmeer: ‘Samen zijn we op de goede weg’

  •   keer gelezen   Centrum

BOXMEER | Wees loyaal, koop lokaal. Het is een slogan die altijd van toepassing is, maar zeker tijdens de coronacrisis is lokale steun extra belangrijk voor het voortbestaan van het mooie centrum van Boxmeer. Dat geldt voor de inwoners van het dorp, maar ook voor de ondernemers onderling. Gelukkig is dat in Boxmeer geen probleem. 

Boxmeer heeft altijd een sterke regiofunctie gehad met een mooi centrum en leuke winkels. Tot vijftien jaar geleden was de horeca echter ondergeschoven. De mensen kwamen naar Boxmeer om te winkelen maar niet voor een etentje. Dat is de laatste tien jaar veranderd. “De horeca is zelfs bijna explosief gestegen met de verschillende hotels en de vele en diverse restaurants”, zegt Vincent Ronnes van Café De Douairière. We hebben een beetje pech dat de meeste zaken niet in het centrum zitten maar meer verspreid over Boxmeer. Desondanks is de horeca nu een belangrijk onderdeel van het centrum van Boxmeer. We hebben tegenwoordig echt een fantastisch aanbod. Alles is verbeterd. De horeca heeft het afgelopen decennium dus een enorme ontwikkeling doorgemaakt.”

O heerlijke zomer Boxmeer
De horeca verdient het dan ook om een keer in de schijnwerpers te staan. Daarom is Vincent bezig met een campagne voor juli van dit jaar: O heerlijke zomer Boxmeer. Hierin staat divers eten van verschillende prijsklassen en met verschillende terrassen centraal. Daar is het nu ook een goede tijd voor. Met de coronacrisis blijven veel mensen thuis of houden vakantie in eigen land. Dat wordt dus lekker van een hapje of drankje genieten op de terrassen van Boxmeer. Vincent: “Doordat de horecagelegenheden zich verspreid over Boxmeer bevinden, is het beeld van de horeca niet altijd duidelijk. Was dat wel zo, dan was het overweldigend, want de horeca in Boxmeer is groot en van goede kwaliteit. Dat heeft niet altijd iedereen in de gaten. Met deze campagne willen we graag laten zien wat we lokaal te bieden hebben aan restaurants, cafés en hotels.”

Goede integratie
Ook facilitair ondersteuner van het centrum van Boxmeer Teresa Koenen vindt het belangrijk om de horeca de aandacht te geven die ze verdienen. Wel ziet zij ook het positieve in de verspreiding van de verschillende horecagelegenheden rondom het dorp: “Zo komen de mensen ook weer eens op andere plekken in Boxmeer dan enkel ons centrum. Dat is goed voor de integratie van de gebieden buiten het centrum, wat ook een belangrijk onderdeel is van ons mooie dorp.”

Passie voor het centrum
Onderling werken de horecazaken geweldig samen. Er is geen onderlinge strijd. De ondernemers gunnen elkaar veel. Dat geldt overigens ook voor het koopcentrum. “Dat maakt mij zo trots op Boxmeer”, vertelt Teresa. “Ons centrum kent veel eigentijds unieke ondernemers die veel identiteit en bijzonderheden met zich mee brengen. Er zijn weinig franchisen of ketens te vinden. Onze ondernemers zitten daardoor vol passie. Zij kennen Boxmeer en zijn erg betrokken bij de lokale activiteiten. Er is een algemeen besef dat het behoud van het centrum belangrijk is. Heeft onze winkel niet wat uw zoekt? Ga dan eens bij de buren kijken. Onze ondernemers helpen elkaar en gunnen het elkaar. De klant voelt dat.”

Regionaal en internationaal
De klant voelt dat zeker, ook klanten van buiten Boxmeer. Uit omliggende dorpen komen de mensen naar Boxmeer om te winkelen en/of een hapje en een drankje te doen. Maar ook veel Duitsers blijven terugkomen. Gratis in het centrum parkeren maakt dat extra makkelijk. “We gaan nu met z’n allen weinig weg, maar lokaal hebben we genoeg opties. Dankzij de compacte ligging van de winkels in het centrum is het makkelijk shoppen. Er is veel variatie en weinig leegstand met hier en daar een horecazaak erin verweven. Bovendien heeft Boxmeer veel mooie natuur voor een wandeling of fietstocht. Ook dan is het fijn tussendoor een terrasje te pakken. Het is gewoon zo mooi in Boxmeer.”

Een eenheid
Naast de onderlinge steun van ondernemers, weten ook de inwoners van Boxmeer het centrumbehoud goed te steunen door veel lokaal te kopen. Dat heeft de huidige crisis weer eens bevestigd. “De coronacrisis heeft ook mooie gevolgen met zich meegebracht. Door de opgelegde beperkingen zijn veel inwoners meer gaan kijken wat we lokaal te bieden hebben en er zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan. Dit gevoel gaat door in de gehele Boxmeerse samenleving. Er is een nieuwe bewustwording gekomen van waar men zijn of haar geld insteekt. Wat je lokaal koopt, krijg je op een bepaalde manier namelijk weer terug in jouw samenleving. Niemand wil dat de winkels of horeca uit het centrum verdwijnen”, zegt Teresa. “Het is hartverwarmend om te zien hoe de mensen reageren op de crisis. Het is heel fijn dat ze goed hebben meegedacht. Wij zijn een eenheid en samen zijn we met Boxmeer dus op de goede weg.”

Meer berichten