Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
De gemeente Boxmeer hoopt dat door cameratoezicht het aantal (gewelds)incidenten en overlast in het centrum afneemt.
De gemeente Boxmeer hoopt dat door cameratoezicht het aantal (gewelds)incidenten en overlast in het centrum afneemt. (Foto: SK-Media)

Cameratoezicht in centrum Boxmeer moet overlast en geweldscriminaliteit tegengaan

  •   377 keer gelezen   Centrum

BOXMEER | In het centrum van Boxmeer zijn met ingang van woensdag 8 juli zes camera’s operationeel. Reden voor het cameratoezicht is het toenemende aantal incidenten dat de openbare veiligheid en orde verstoort. Dit geldt met name voor het Wilhelminaplein en het Weijerpark. Bovendien hebben in of nabij de Steenstraat en Raadhuisplein dit jaar een aantal ernstige geweldsincidenten plaatsgevonden.

Na overleg van de burgemeester met de gebiedsofficier van Justitie en teamleider van politiedistrict Maas en Leijgraaf is in belang van de openbare orde en veiligheid akkoord verkregen voor de plaatsing van de camera’s in dit gebied voor de duur van één jaar. Daarna wordt gekeken of verlenging zinvol is.

Locaties
In het Weijerpark zijn twee camera’s geplaatst, in de Steenstraat en Raadhuisplein in totaal vier. Deze camera’s filmen gedurende 24 uur, zeven dagen in de week de openbare ruimte. De camera’s filmen volgens vooraf ingestelde instellingen, waarbij van de buitenkant niet is te zien welk deel van de openbare ruimte wordt gefilmd. In het gebied waar de camera’s filmen, hangen borden waarin wordt gewezen op het cameratoezicht.
Het cameratoezicht op grond van de Gemeentewet kan alleen worden ingezet op openbare plaatsen. De camera’s maken geen beelden maken van de privéruimte (zoals bijvoorbeeld woningen of bedrijfspanden). De camerabeelden worden conform de wettelijke eisen maximaal 28 dagen bewaard. Als blijkt dat een strafbaar feit heeft plaatsgevonden dat zichtbaar is op de camerabeelden, dan worden deze ‘veiliggesteld’ door de politie.

Meer berichten