'Zondagopening extra kans voor ondernemers'

  •   keer gelezen   Centrum
CUIJK - Een algehele zondagopenstelling. De gemeente Gennep is overstag, Grave volgt en in Mill en Sint Hubert moet het zelfs een hamerstuk worden tijdens de raadsvergadering van donderdag 19 september. En de gemeente Cuijk? Ook die gemeente stemde vorige week maandag in. Maar niet op de manier zoals de Ondernemersvereniging Cuijk (OVC) het had gewenst.

[image=256398]

Niet dat de ‘brandbrief’, zoals CDA-fractievoorzitter Jos Nielen de daags voor de raadsvergadering verstuurde e-mail van de OVC noemde, ook maar op enige steun in de raad kon rekenen. Sterker nog, het pleidooi van de OVC – dat alleen voorstander is van een algehele zondagopenstelling als uitsluitend de winkeliers in het centrum open mogen – wekte zelfs irritatie.
Het voorstel van het college van B en W, dat aansluit op nieuwe landelijke wetgeving, moet volgens VVD, D66, PvdA, GroenLinks en PLC vooral worden gezien als ‘een extra kans voor ondernemers’. “Een zevendaagse winkelmogelijkheid moet Cuijk economisch sterken”, meent raadslid Rob Poel (PvdA). “Een algehele zondagopenstelling zal het centrum echter niet aantrekkelijker maken”, stelt Nielen daartegenover. “Veel winkeliers willen helemaal niet op zondag open”, weet Algemeen Belang Cuijk.
Een uitzonderingspositie blijft Cuijk gelukkig gespaard. Want nu Mill, Gennep en Grave overstag zijn en Boxmeer op termijn zal volgen, had Cuijk bij een ‘nee’ nota bene zelf de consument naar omliggende gemeenten gejaagd.

Uitdaging
Al jarenlang wordt in Cuijk geklaagd dat de consument de weg naar het centrum niet weet te vinden. En als die dan toch niet (op zondag) naar het centrum komt, vindt de OVC, dan ook maar niet naar de wijken of het industrieterrein. De vraag is nu vooral of de OVC de handschoen oppakt. De centrumondernemers zullen zich de vraag moeten stellen waarom omliggende gemeenten wel haast maken om een zondagopenstelling mogelijk te maken. Daar zijn ze tenslotte (en blijkbaar) wel overtuigd van de kansen die er liggen.
Consumenten willen anno 2013 functioneel boodschappen doen en winkelen wanneer ze zelf willen. En als er ondernemers zijn die hun nek uit willen steken om deze consument te bedienen, dan mogen ze niet worden geremd door andere ondernemers die dit niet zien zitten. Ofwel, misgun een concullega die extra omzet niet door ze naar Gennep, Grave of Mill te jagen, maar sla de handen ineen en zorg ervoor dat de consument met een paar kortingsbonnen op zak de weg vanuit de super- of bouwmarkt naar ‘jouw’ centrum maakt en vice versa.
De raad blijkt in ieder geval overtuigd en stemde vorige week met 12-7 in met het voorstel. Nu nog de consument bedienen. Bijvoorbeeld door meer thema-koopzondagen te organiseren, zoals in Boxmeer wordt gedaan. Behoudens Sinterklaas en Kerstmis kent Cuijk-Centrum alleen de OVC-evenementen ‘Spectaculair’ en ‘Cuijk Keigoed’. Puntje van kritiek aan diezelfde consument: als een ondernemer op de zondag zijn nekt uitsteekt, winkel dan lokaal.
Meer berichten