Gravenaren in verweer tegen bomenkap

  •   keer gelezen   Centrum
GRAVE - Zo’n veertig belangstellenden kwamen afgelopen zaterdag naar de informatieve rondleiding over De Kat in Grave. Mensen konden met eigen ogen zien welke bomen er op de nominatie staan om gekapt te worden in het stadspark midden in het vestigingstadje.

[image=201964]

Onbegrip en ongerustheid. Het zijn volgens Leni Koot, een van de initiatiefnemers van de actie ‘Stop de kap op de Lat’, de meest treffende woorden om het gevoel te omschrijven dat bij de mensen leeft. “We kregen enorm veel vragen over de plannen voor de kap. Maar ja, die zijn vooral voor de gemeente bedoeld, wij hebben de geïnteresseerden zoveel mogelijk geïnformeerd.”
Een groot aantal bomen, waaronder negen linden van 100 jaar oud, moeten op De Kat het veld ruimen. Motivatie van de gemeente Grave hiervoor is de inrichting van De Kat conform de situatie in 1750: een strakke aarde wal, uitsluitend begroeid met gras. “Een van de hamvragen is waarom juist voor deze periode is gekozen. Er zijn toch andere historische situaties waaruit gekozen kan worden?”, vraagt Leni zich af.
Slechts enkele bomen aan de binnenzijde blijven overeind omdat deze het strakke beeld niet verstoren. Een groep bewoners en andere belangstellenden kwam in opstand. Zij vinden dat door het verwijderen van het groen een groot deel van de landschappelijke en, weliswaar beperkte, natuurwaarde die De Kat heeft verdwijnt. Zo vinden zij de lindebomen op het hoogste punt van De Kat beeldbepalende, groene eyecatchers in de binnenstad. “En er is al zo weinig groen in de binnenstad”, zegt Leni.
Meer berichten