Homburg: creatief proces biedt oplossing

  •   keer gelezen   Centrum
CUIJK - Onder de noemer ‘een open mind voor een open plek’ organiseerde D66 afgelopen donderdag een bijeenkomst over de invulling van het braakliggende Homburg-terrein. Daarbij werden inwoners van Cuijk in de gelegenheid gesteld om hun ideeën voor het terrein te delen met de lokale politiek.

[image=198487]

Hans Kerskes van D66 zei vooraf: "Het oude complex maar ook het huidige terrein is geen visitekaartje voor Cuijk. Dus daar moeten we iets aan doen."
Voor de gelegenheid was daarom Carola van Iersel uit Heerlen naar Cuijk gekomen. De voormalig ambtenaar ‘ruimtelijke ordening’ gaf aan hoe creatief ondernemerschap de Limburgse stad weer op de kaart heeft gezet. "Heerlen kende tot tien jaar terug tal van braakliggende plekken en leegstaande gebouwen. Door creatief ondernemerschap zijn oude loodsen omgeturnd tot ateliers, muziekscholen en filmhuizen. Er was eerst veel kritiek, maar later werd duidelijk dat door creatief ondernemerschap een prettig en dynamisch woon-/werkklimaat ontstond. Creatieve ondernemingen kunnen nu ook tijdelijk huren en zitten dus niet voor langere tijd vast. Veel complexen worden gedeeld, jongeren studeren graag in Heerlen en door de synergie met het bedrijfsleven is zelfs het aantal banen gegroeid."

Out-of-the-box
Een belangrijke toevoeging van Carola was de manier waarop het Heerlense gemeentebestuur met deze ontwikkeling is omgesprongen. "Creër de randvoorwaarden en probeer zo min mogelijk van bovenaf te sturen. En durf een bestemmingsplan op korte termijn te wijzigen!" Kortom, out-of-the-box denken. Carola: "Zeg dus niet bij voorbaat ‘nee’ als iemand met een idee komt."

Mogelijkheden
Fractieleider Rob Poel van PvdA Cuijk vindt het belangrijk dat er invulling komt en ziet in creatief ondernemerschap zeker mogelijkheden. "Daarbij moeten we denken aan nieuwe media en communicatiebedrijven. Het is belangrijk om de jeugd in Cuijk te houden en de juiste woon- en werkvoorzieningingen te bieden. Daarvoor moeten we het wellicht in de creatieve hoek zoeken, durven te kiezen voor afwijkende architectuur en misschien aan studentenhuisvesting." Cuijkenaar Stef Heiltjes ziet in de Vrije Markt - ‘maar dan in een nieuwe stijl’ - een goede publiekstrekker voor het Homburg-terrein.
Meer berichten