De VVD-fractie in Cuijk heeft Liesbeth van Heeswijk aan de kant geschoven. (archieffoto: Jacques Verschuren)
De VVD-fractie in Cuijk heeft Liesbeth van Heeswijk aan de kant geschoven. (archieffoto: Jacques Verschuren)
column

'Cuijkse politiek gaat Van Heeswijk nog missen'

  •   keer gelezen   Column

Elke politieke coalitie heeft haar eigen interne oppositie. Eén of twee personen die met een kritische blik de verrichtingen van het gemeentebestuur volgen en achter de schermen ingrijpen, subtiel of met harde hand, wanneer plannen té ambitieus blijken of wanneer er onvoldoende draagvlak voor dreigt te zijn. Het wegsturen van Liesbeth van Heeswijk is daarom een besluit dat verder reikt dan de lokale VVD-fractie, want met haar vertrek raakt de Cuijkse coalitie een belangrijke waakhond kwijt.

Ze gaan er in Cuijk eigenlijk wel een beetje prat op: de saamhorigheid binnen de gemeenteraad. Er is ruimte voor discussie, maar die gaat zelden over het randje en de besluitvorming in de gemeenteraad is vaak unaniem. Maar juist op de momenten dat de pijndossiers aan bod komen, mag het soms allemaal net iets doortastender.
En juist daarmee wist Liesbeth van Heeswijk zich te onderscheiden. Als een voorstel van het college haar niet zinde, trok ze haar eigen plan. Bibliotheekwerk, consultatiebureau Haps, randweg, Merletcollege, centrumplan, A77, Land van Cuijk... Slechts een paar voorbeelden waarin de VVD -op voorspraak van Van Heeswijk- niet op voorhand de weg van het college bewandelde. Juist vanwege die houding werd Van Heeswijk meer dan eens vervloekt; door coalitie- en oppositiepartijen. Maar een raadslid van een coalitiepartij zit er niet alleen om de coalitie te steunen. Als gekozen volksvertegenwoordigers is hun eerste en belangrijkste taak om het gemeentebestuur te corrigeren en sturen. Met pleasen heeft nog nooit een partij draagvlak gecreëerd.
Juist aan dat aspect lijkt het VVD-bestuur voorbij gegaan te zijn toen de voorkeur werd uitgesproken voor een raadslid dat nauwelijks vijftig voorkeursstemmen wist te vergaren. Met het vertrek van Van Heeswijk (goed voor honderden voorkeursstemmen, red.) is het blaffen voortaan aan de reguliere oppositie en in mindere mate de fractieleiders Joost Hendriks (CDA) en Helma Pluk (ABC). Maar hun gegrom, hoe dreigend soms ook, leidt maar zelden tot doorbijten. De Cuijkse politiek gaat haar nog missen.

Martijn Schwillens
Eindredacteur De Maas Driehoek

Meer berichten