Michiel van Veen wordt de nieuwe burgemeester van Gemert-Bakel.
Michiel van Veen wordt de nieuwe burgemeester van Gemert-Bakel.

Column Michiel van Veen: ''Van Tweede Kamer naar burgemeester Gemert-Bakel''

  •   keer gelezen   Column

''Het was een spannende avond. Maar woensdag 5 oktober kreeg ik het verlossende bericht dat de gemeenteraad van Gemert-Bakel mij wilde voordragen als hun nieuwe burgemeester. Ik wil iedereen bedanken voor de overweldigende hoeveelheid felicitaties die ik en mijn gezin hebben mogen ontvangen. Mooi om te merken dat zo veel mensen uit Cuijk mij deze stap gunnen.

Het betekent in ieder geval dat ik de Tweede Kamer ga verlaten. Als minister Plasterk zijn goedkeuring heeft gegeven en de koning zijn handtekening heeft gezet, dan zal dinsdag 29 november mijn laatste Kamerdag zijn. Op 1 december begin ik dan in Gemert-Bakel.

Tot die tijd ben ik dus nog gewoon Kamerlid. Het einde van deze regeringsperiode nadert en dat merk je. Feitelijk zijn alleen de begrotingsbehandelingen van de verschillende ministeries nog aan de orde in de Kamer. Omdat ik de Kamer verlaat, laat ik de begroting van Economische Zaken over aan een collega. Ik zal nog wel de cultuurbegroting behandelen. De afgelopen maanden heb ik daar veel tijd in gestoken. Ik heb veel instellingen, musea en gezelschappen gesproken. Cultuur is belangrijk, in brede zin, en toch zie ik nog te vaak dat er geld wordt uitgegeven zonder dat controleerbaar is welk beleidsdoel wordt gediend.

Dat klinkt wat technisch. Ik zal proberen kort uit te leggen wat ik bedoel. Nederland besteedt achttien miljoen euro per jaar aan cultuurprojecten in het buitenland. In landen als Libanon, Turkije en Rusland. Ik zet sowieso vraagtekens bij het ondersteunen van cultuurprojecten in het buitenland, zeker wanneer het geld in Nederland zo schaars is. Eens in de vier jaar wordt een beleidsanalyse gemaakt. De meest recente was net als mijn voorgevoel vernietigend. Geen controle, geen rapportage en het is onduidelijk of er iets bereikt wordt met deze subsidies.

Nu moet ik proberen genoeg fracties in de Kamer erop te wijzen dat dit geld op een andere manier beter besteed kan worden aan cultuur. Dat zal nog niet meevallen. Er zijn mensen in de Nederlandse cultuursector die geen pottenkijkers wensen bij het besteden van subsidiegeld. Een VVD-politicus wordt dan al snel gewantrouwd. Maar ik geef niet op, ik heb tot 1 december om te laten horen dat het anders moet en kan.

Daarna richt ik mij op Gemert-Bakel, het verkopen van ons huis en mijn nieuwe uitdaging. De "Kuukse" ambassade in Den Haag zal sluiten. Jammer, maar ik zal de laatste weken nog veel mensen gastvrij ontvangen, net zoals ik dat de afgelopen vier jaar met veel plezier heb gedaan.''

Meer berichten