Column

Laat jij het reptielenbrein je gezondheid bepalen?

  •   keer gelezen   Column

Ken je dat gevoel dat je 'nu echt gaat beginnen' met bijvoorbeeld afvallen of sporten, maar dat je toch niet doorzet of het niet kunt volhouden. Het lijkt alsof je wordt tegengehouden door een stemmetje in je hoofd. Dat is je reptielenbrein; dit oerbrein wil je beschermen en houden zoals je bent – zo gaat het tenslotte al jaren goed.

Twee jaar geleden hoorde ik voor het eerst over het reptielenbrein. Dit oudste stukje in de hersenen beschermt je in alle gevallen. Als je boven een ravijn loopt, zorgt het reptielenbrein ervoor dat je je goed vasthoudt aan de reling en voorzichtig naar de overkant loopt. Ontstaat er plots een file voor je, dan trap je dankzij je reptielenbrein direct op de rem om een ongeluk te voorkomen. Het zorgt ervoor dat je overleeft; en dat het liefst op de manier, zoals je dat de afgelopen jaren hebt gedaan.

Dat is natuurlijk heel fijn, maar ditzelfde brein zorgt er ook voor dat je vast blijft houden aan ongezonde gewoontes. Eet jij iedere zaterdagavond een zak chips, dan vraagt dat stemmetje er ook volgende week om. Zelf heb ik dit ook ervaren; ik wilde iedere ochtend gaan hardlopen, maar vaak bleef ik liggen omdat iets in mij zei 'het regent toch' of 'je bent nog zo moe'. Mijn reptielenbrein wilde me beschermen. Gelukkig kun je je reptielenbrein herprogrammeren. Alleen een blessure houdt mij nu nog tegen om niet te gaan hardlopen.

Het vergt alleen doorzettingsvermogen om je reptielenbrein te herprogrammeren; daarom is begeleiding zo fijn, het is de stok achter de deur om door te gaan. Een nieuwe gewoonte aanleren kost namelijk veertig dagen. Hou je dat consequent vol, dan denk ik bijvoorbeeld aan gezond eten of dagelijks voldoende bewegen – dan zal je zien dat het je vervolgens geen moeite meer kost. Pas op voor valkuilen. Misschien ga je in de tussentijd op vakantie en liet je je in het verleden dan helemaal gaan. Of er staat een verjaardag op het programma met veel taart en ander lekkers. Als je in het verleden hier erg van genoot, dan zal het reptielenbrein je proberen te verleiden. Weet dat je het stemmetje niet bent, maar je hebt dat stemmetje. Je hoeft er niet naar te luisteren; ik help je daar graag bij.

Kathelijn van Dongen, Natuurlijk! Bij Kaat
No Excuses-No Nonsense-No Way Out

Grave-Gennep
06 19 62 69 61
www.natuurlijkbijkaat.nl

Meer berichten