Wim Daniëls.
Wim Daniëls.

'Lezen is één van de mooiste dingen die je kunt leren'

  •   keer gelezen   Column

Lezen is één van de mooiste dingen die mensen kunnen leren in hun leven. Heel gemakkelijk is het niet, maar als je het eenmaal kunt, heb je er een prachtige vaardigheid bij. Je kunt dan ook romans en verhalen gaan lezen en soms zul je merken dat iemand iets heeft geschreven waarvan je verrukt bent. Dat woord 'verrukt' is in oorsprong hetzelfde woord als het Duitse 'verrückt'. Daarom dat mensen vroeger tegen veellezers ook wel zeiden: 'Je verleest je hele verstand.'

Zelf ben ik bij vlagen een veellezer. Het begon bij mij op de middelbare school. Thuis hadden we geen boeken, maar ik ontdekte bibliotheken, waar ik stapels boeken leende. Het had soms iets maniakaals, alsof de gedachte bij me post had gevat dat ik alle boeken die er ooit waren verschenen, zou kunnen lezen als ik mijn best maar deed. Op een zeker moment ging ik zelf boeken schrijven. En tijdens dat schrijven stond het lezen op een laag pitje. Het was het een of het ander. Maar uiteindelijk, ook al staan er inmiddels meer dan 100 boeken op mijn naam, heb ik natuurlijk toch veel meer gelezen dan geschreven.

En zo heel geregeld zitten tussen alles wat ik lees pareltjes. Onlangs was dat de roman 'Mensen zonder uitstraling' van Jente Posthuma, de debuutroman van deze schrijfster. Een moeder die overlijdt, een vader die psychiater is maar met zichzelf ook niet echt goed raad weet en een dochter die zoekende is hoe het allemaal verder moet in het leven. Die dochter is de ik-persoon in het verhaal. Vanuit haar worden de ogenschijnlijk niet al te vrolijk stemmende gebeurtenissen opgediend. Maar Jente Posthuma weet dat op verbluffend luchtige en sprankelende wijze te doen. Dat heeft een kostelijk boek opgeleverd zonder dat ziekte en verdriet erin geridiculiseerd of gerelativeerd worden.

Op zondag 27 november komt de schrijfster naar Boxmeer, als een van de gasten van de eerste aflevering van een boekenprogramma dat ik elke drie maanden ga presenteren in cultuurcentrum De Weijer in Boxmeer. Komt dat zien.

Wim Daniëls
 

'Wim Daniëls Boekt' is zondag 27 november te zien om 15.00 uur in De Weijer te Boxmeer. De entree is 8.50 euro. Info: www.deweijer.nl.

Meer berichten