Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)
column koos

Gemeenten Mill en Grave staan nu al met 3-0 achter

  •   keer gelezen   Column

Petje af voor Marleen Sijbers, Wim Hillenaar en Karel van Soest. Na jarenlang gewauwel over de herindeling van het Land van Cuijk kwamen ze vorige week met een helder rapportje. Nou eens geen geleuter, maar klinkklare taal.

Daar waar je opnieuw zou verwachten dat er nog eens goed moet worden nagedacht, nieuwe commissies aan het werk gezet moeten worden en vooral 'zorgvuldigheid' (een ander woord voor "ik durf geen besluit te nemen") moet worden betracht, schrijven zij dat Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis als de sodemieter één nieuwe gemeente moeten gaan vormen. En nou dus niet op de lange baan, nee, een jaar eerder nog dan soms voorzichtig werd geroepen, dus 1 januari 2022 in plaats van 1 januari 2023. Dit wordt de soepelste herindeling van het land. Over zaken waar ze elders elkaar de koppen inslaan, hoeven ze het hier nauwelijks nog te hebben.

Burgemeester wordt Wim Hillenaar, nu de populaire burgemeester van Cuijk, ooit geboren en getogen in Boxmeer, toonde afgelopen weekend zijn slagvaardigheid met het feestje in Katwijk en is bovendien een aardige vent. Karel van Soest gaat met pensioen en Marleen Sijbers mag elders gaan kijken of ze van haar in Sint Anthonis opgedane ervaring chocola kan maken. De naam van de nieuwe gemeente: geen andere denkbaar dan Land van Cuijk. Dat Mill en Grave wel in het Land van Cuijk liggen, maar niet bij de nieuwe gemeente gaan horen, vergeten we gemakshalve. Zoals die twee eigenwijze kleine gemeentes voortaan heel vaak vergeten zullen worden.

Rest nog de discussie over de plaats van het nieuwe gemeentehuis. Ook al geen probleem. Cuijk krijgt de naam, Boxmeer het gemeentehuis. Vanwege zijn economische betekenis, zijn centrale ligging en een nieuw gemeentehuis, waarvan de parkeerdek al is voorbereid om er een stevige extra vleugel op te bouwen. De drie zijn het getreuzel dus zat. Grave en Mill moeten lekker maar alleen doormodderen.

Maar de paniek spettert daar al het gemeentehuis uit, nou kartrekker Cuijk zich feitelijk terugtrekt uit de ambtelijke samenwerking met hen. In genoemd rapport van de drie staat één heel gemeen zinnetje: als Mill en Grave later nog mee willen doen, "zal het proces zoveel als mogelijk doorgang vinden waarbij alle reeds genomen besluiten door de toetreder worden overgenomen/ geaccepteerd." Ofwel: Mill en Grave, jullie kunnen de pot. Al voordat er één wettelijk besluit is genomen staan ze met 3-0 achter.

Meer berichten