Archieffoto.
Archieffoto. Foto: Aileen van Tilburg
column Koos

Pijntje? Vraag even na hoe Jan dat deed in zijn rolstoel

Column 498 keer gelezen

Wat mijzelf betreft, is het nieuwe jaar heel aardig begonnen. Links en rechts een nieuwjaarsborrel en als ik afga op de vele goeie dingen die mensen mij – althans verbaal – gunden, kan het met mij niet meer mis. Precies evenveel mensen heb ik – althans verbaal – het beste toegewenst, dus dat zit wel snor. Maar als Magere Hein langskomt, heb je mooi het nakijken.

Voor Jacques Cox, ondernemer in Boxmeer, hield het al op de eerste dag van het nieuwe jaar op. Droevig. Jacques Panken met horecasporen in respectievelijk Boxmeer, Venray en Sint Anthonis overleed daags erna zeer onverwacht. Ook oud-burgemeester van Cuijk en (heel kort) Boxmeer Henk Hendriksen, een aimabele PvdA-er, verliet ons. Voor tandarts Van Staveren uit Sint Anthonis staakte het leven op de golfbaan. Een mooie locatie voor deze bijzondere man, maar hij zal het toch niet zo hebben gepland. Excuses voor andere overledenen die je hier mist.

Eentje nog: Maak een top-100 van gemeenschapsmensen in Boxmeer. Ik kan het niet, maar één ding weet ik zeker. Steviger dan Queen staat Jan van Neerven op nummer één. (Met dat verschil dat er na Queen snel andere toppers volgen, in de Boxmeerse lijst is er eerst lange tijd niks.)

Jan was wars van formeel gedoe of eerbetoon. Stond wel ooit op een lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar had eigenlijk niks met politiek. Jan was een chaoot, ritselde hier wat, regelde daar wat. En kreeg heel veel voor mekaar. Zonder vrijwilligers geen Feestje aan de Gracht of Muziekpark, maar als Jan niet wat had gerotzooid met centen van De Weijer – waar hij directeur was – waren die geweldige evenementen er nooit geweest. Een ijsbaan zouden we zonder Jan nooit hebben gezien. Als alleen al alle mensen die Jan individueel heeft geholpen morgen op zijn afscheidsbijeenkomst komen, wordt het er erg druk. Zonder die mensen trouwens ook, heel druk.

Zij die Jan niet hebben gekend, zouden de indruk kunnen krijgen dat Jan er eentje was die de hele dag door het dorp rende. Dat is het hem nou net. Jan rende niet, hij kon niet rennen. Door een beroerte zat hij al 25 jaar in een rolstoel. Dat weerhield hem niet.

Verstuikte enkel, pijntje in de rug, verkoudheidje? Of heb je andere lichamelijke klachten? Vraag in Boxmeer even na hoe Jan dat deed. En je gaat als een speer, fluitend verder met leven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant