Willem Gradisen, burgemeester van de gemeente Mook en Middelaar.
Willem Gradisen, burgemeester van de gemeente Mook en Middelaar.
column Wim Gradisen

Een springlevende 100 jarige

Column 682 keer gelezen

Als burgemeester wil ik graag eens per maand gebruik maken van de mogelijkheid die De Maas Driehoek biedt voor een column. Het is mijn bedoeling  daarin aandacht te besteden aan "wetenswaardigheden"  waar je als burgemeester tegenaan loopt.

Deze keer gaat mijn aandacht uit naar een 100-jarige. Het gaat om Fanfare St. Caecilia uit Middelaar, die in het weekeinde van 15 en 16 juni a.s. dit jubileum  viert. Het belang van muziekverenigingen voor een gemeenschap is groot. Uiteraard voor cultuureducatie van de jeugd, maar ook voor het gemeenschapsleven zelf. Bij feestelijkheden en herdenkingen zijn zij aanwezig. Dat geldt overigens ook voor Harmonie Erica in Mook, die volgend jaar 125 jaar bestaat.

De traditie van harmonie en fanfare is al eeuwenlang onverwoestbaar in met name Limburg en Brabant. Toch moet er in kleine kernen alle zeilen worden bijgezet om dit overeind te houden. Dat heeft te maken met vergrijzing en ontgroening. Maar dit komt ook omdat jongeren meer keuzes hebben hoe hun vrije tijd te besteden en zich minder willen binden aan vaste momenten. Bij de sport zie je dat ook terug bij het onder druk staan van teamsporten.

Het is knap dat Fanfare St. Caecilia in een kleine kern als Middelaar in die 100 jaar alle stormen heeft weten te doorstaan. In de eerste plaats komt dat omdat de fanfare gezelligheid en plezier biedt aan mensen die houden van muziek.

In de geschiedenis van dit mooie Limburgse dorp aan de Maas is het net als bij deze rivier voor de fanfare niet altijd rustig en kabbelend geweest, maar soms ook venijnig en onstuimig. Zo weten we niet meer precies wie in 1919 de initiatiefnemers waren van de Fanfare. Door oorlogshandelingen in de periode 1940-1945 is dat archiefmateriaal verloren gegaan. We weten wel dat in 1919 uit de schoot van de toenmalige zangclub "de Liederen Orpheus" de instrumentale vereniging St. Caecilia is geboren.  De fanfare begon toen met twaalf personen.

Met de verwoesting van Middelaar in de oorlog werd er van de instrumenten niets meer teruggevonden. Een tijdlang heeft de fanfare toen nog gespeeld op geleende instrumenten uit St. Agatha. Een mooie vorm van burenhulp uit Brabant.

En voor je het weet ben je dan 100 jaar verder. De fanfare en het dorp bereiden zich voor op het jubileum en terecht. De verjaardag van een springlevende 100-jarige moet je groots vieren.

mr. drs. W. Gradisen, burgemeester Mook en Middelaar.      

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant