Column Koos.
Column Koos. Foto: Leon Voskamp

COLUMN KOOS: Stapel processen-verbaal voor taxi die Fignon ophaalde

Column 376 keer gelezen

Een collectieve slapeloosheid teistert Boxmeer. Als een kind dat niet weet of Sinterklaas wel echt zal komen, gissen organisatoren van de plaatselijke omloop, de kroegbazen en trotse inwoners hoe groot de kans is dat eindelijk weer de zondag in Parijs opgehaalde gele trui naar Boxmeer verkast.

Die gele trui is de kers op de taart, de hoofdprijs. Zijn ze er in Boxmeer sowieso al zeker van dat heel Nederland twee keer per uur de telefoon raadpleegt wie er komt, als de winnaar van de Tour dat uitstapje wil maken, is het Brabantse dorp het middelpunt van het universum.

Ze weten het in Boxmeer: er zijn maar twee dingen die bepalen of het druk wordt: het weer en de prestaties van de Nederlanders in met name de laatste week van de Tour. En voor dat laatste knijpt Boxmeer nu de billen massaal opeen. Het zal toch niet? Er zit ook een nadeel aan. Want de renner die goed presteert, laat staan de gele trui versiert, krijgt van zijn manager te horen dat zijn startgeld verveelvoudigt. Gebeurde ook al bij de laatste gele truidrager die naar Boxmeer kwam, Armstrong in 1999. Die liet een paar dagen van tevoren weten dat hij wel wilde komen. Kosten: 75.000 gulden. Die hadden ze in Boxmeer niet klaar liggen. Maar een belronde langs de grote bedrijven in Boxmeer en Fignon mocht komen. Twee jaar eerder kwam Tourwinnaar Jan Ullrich, die een Duitse gekte teweeg bracht. Maar niet zo'n gekte dat twee malloten ervan binnen liepen. Die lieten snel 5.000 gele T-shirts bedrukken. Er werden er 110 verkocht. Duitsers zijn wel goed maar niet gek.

Toen Fignon in 1984 beloofde te komen, zei hij op het allerlaatste nippertje dat hij 's middags nog wel eerst naar de Franse nationale tv moest. Oei, probleem. Vliegtuig naar Eindhoven geregeld. Maar dan moest hij wel heel snel naar Boxmeer. Goh, zo werd op zondagavond aan de lokale politiebaas Sjra Kusters gevraagd, kun jij geen politiebegeleiding regelen? Dat kan ik, glom hij van belangrijkheid. Daags erna joegen twee motor-agenten met loeiende sirene van Eindhoven naar Boxmeer, taxichauffeur Tunnissen met Fignon, zijn knechten en fietsen er als een dolle achteraan. Leuk, dwars door alle rode verkeerslichten heen.

Paar weken later viel er een stapel processen-verbaal op de mat van Tunnisse. Ook dat heeft Kusters recht weten te trekken. Enne….Laurent Fignon won.

Koos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant