[COLUMN] 'Het wachten is op bijdrage Bol.com voor de sinterklaasintocht' | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)
COLUMN

'Het wachten is op bijdrage Bol.com voor de sinterklaasintocht'

  •   keer gelezen   Column

Hij heeft net een klant uitgezwaaid. Hij zuchtte diep en schudde zijn hoofd, maar dat zag de klant niet. De klant die geen klant is, maar hem wel een dik uur bezig hield met eindeloos vragen over de verschillende apparaten. "Hij ging er thuis nog even over nadenken, zei hij. Maar ik weet wel wat die gaat doen, meteen als hij thuis is. Bestellen via internet." De winkelier vloekt nog een keer. "En weet je, d'r zijn er genoeg die straks dan nog het lef hebben om hier te komen als er iets met dat ding is."

Het is het wrede lot van menig winkelier: de ongelijke strijd met het internet.
Niet zelden eindigt het verhaal met het plakkaat "Te koop" op de winkelruit. Achter de dichtgeplakte ramen schuilt het verdriet. Service, vriendelijkheid, behulpzaamheid, reparatie en zelfs een prijs die nou ook weer niet zo achterlijk veel hoger ligt dan die op het beeldscherm thuis. Het mocht niet baten. Het is zuur, soms valt hier het doorgeefstokje van vele generaties.
In het winkelcentrum zijn de dichtgeplakte ramen de stille getuigen. In het kleine dorp is de supermarkt verbouwd tot dubbele woning. Jij, domme consument, ga daar asjeblieft niet over klagen. Want jij moest zo nodig je sokken per koerier laten komen. Jij deed je boodschappen bij de grootgrutter in het naburige, grotere dorp.
Enkele dagen later loop ik de winkelier weer tegen het lijf.
"Bij mijn buurman zijn ze niet geweest", foetert hij. Ze? Waarmee? Waarom?

Het gaat om de vrijwilliger van het Sinterklaascomité. Die was in zijn winkel, nee, niet om iets te kopen, want dat kon hij thuis wel. Die kwam vragen om een bijdrage voor de intocht van Sinterklaas. Want ja, je weet het wel, dat kost nou eenmaal geld. Het werk wordt al allemaal gedaan door vrijwilligers. En je moet er toch niet aan denken dat we straks geen Sinterklaasintocht meer hebben?

Bij de buurman had hij dus niks gevraagd? Nee, die doen daar niet aan mee, het is een landelijke keten en die trekken zich van niks iets aan, van geen lokale acties en geen lokale winkelopeningstijden.
Van www.allestekoopophetinternet.nl heeft ons dorp niks te verwachten. De koeriers jagen elkaar overhoop, het ene pakketje na het andere. Maar van Bol.com heeft het Sinterklaascomité de bijdrage nog niet binnen. De handbalclub trouwens ook niet.

Koos

Meer berichten