Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)
COLUMN

'Dichtgetimmerde bastions van achterdocht en gekonkelfoes'

  •   keer gelezen   Column

Waar zijn de tijden dat een baan als burgemeester een zekerheidje was? Peter de Koning stapte plots op in Gennep, maar zegt nog steeds niet te weten waarom. Marleen Sijbers verraste vorige week Sint Anthonis. Zij weet wel waarom: "Dat er druk wordt uitgeoefend om dingen te doen of na te laten waar ik niet achter sta."

Beide aftochten geven een naar smaakje. Niet omdat er even iemand zonder werk zit. Maar omdat in zowel Gennep als Sint Anthonis niemand weet wat de vertrekkende roerganger precies heeft beroerd. Niemand? Jawel, de gemeenteraadsleden en de wethouders. Maar die houden hun kaken stijf op elkaar, het klootjesvolk hoeft immers niet alles te weten.
Straks, als er verkiezingen zijn bijvoorbeeld, hebben ze hun mond weer vol van het verkleinen van de afstand tot de burger, inwoners overal bij betrekken, transparantie, geen achterkamertjespolitiek.
Maar nu even niet. In Gennep en St. Anthonis zijn de gemeentehuizen verworden tot dichtgetimmerde bastions van achterdocht en gekonkelfoes. In Gennep moesten de afspraken tussen de ruziënde burgemeester en wethouders geheim blijven, alsof het normaalste zaak van de wereld is. Maar nou De Koning publiekelijk erover blijft zwetsen, wordt het hoog tijd om een eind te maken aan deze kolderieke en voor de Gennepenaren minachtende geheimhouding.
Wat er in St. Anthonis aan de hand is, staat zelfs al voor een groot deel op papier, namelijk een onderzoek naar de integriteit van wethouder Wouter Bollen. Een onderzoek dat Sijbers liet instellen en dat een grote rol heeft gespeeld in haar besluit om te vertrekken.
De gemeenteraadsleden van St. Anthonis - makker dan de schapen in de Staatsbossen - weten ervan. Maar die explosieve inhoud is niet bestemd voor de tere zieltjes van de simpelen van geest die straks weer geacht worden braaf naar de stembus te gaan. Marleen Sijbers was geen handige tante, strak in de leer. Daar weet de dorpspolitiek geen raad mee. Verschrikkelijke taak voor de waarnemer die deze gemeente naar de herindeling van 1 januari 2022 moet slepen. Moet Karel van Soest van Boxmeer dat nog op zijn nek halen, nu hij eigenlijk al met pensioen had willen gaan? Dat hol aan De Brink is een etterpuist waar met het vertrek van Sijbers de pus nog lang niet uit is.

Een burgemeestersbaan is geen zekerheidje meer, kan ik mee leven. Veel erger: anno 2019 is een transparante lokale democratie nog ver weg.

Koos.

Meer berichten