Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)
COLUMN

'Dolle pret als volgende week minder dan 40% gaat stemmen in Mill'

  •   keer gelezen   Column

Als nou volgende week donderdag geen 40 procent van de Millse stemgerechtigden komt opdagen om een mening te geven over het opgaan in één grote gemeente Land van Cuijk, is dat natuurlijk helemaal geen ramp. Het zegt niks over onze democratie. Het zegt alleen maar dat dit onderwerp het merendeel geen moer interesseert. En ook al maak ik me hier af en toe druk over het gedoe van die nieuwe gemeente, ik kan me ook nog wel iets voorstellen van dat gebrek aan interesse. Immers: wat maakt het nou uit voor de Millenaar hoe groot zijn gemeente precies is?

De gemeenteraad van Mill heeft bepaald dat minimaal 40% zijn/haar mening moet komen geven. En wat anders? Ik lach me rot als straks 39% komt opdagen. En dat van die stemmers een overgrote meerderheid zegt dat ze willen aansluiten bij St. Anthonis, Cuijk en Boxmeer. Een meerderheid van de gemeenteraad (althans, voor zover ze durven/mogen uitkomen voor hun eigen mening) is ervoor om als kleine, zelfstandige gemeente de toekomst in te gaan. Vindt die gemeenteraad dan dat ze bij bovengeschetste uitslag gewoon hun zin kunnen doordrijven?
Ik heb geen bestuursdeskundigen (die links en rechts orakelen dat die ondergrens van 40% nergens op slaat) nodig om vast te stellen dat ze in Mill betoeterd zijn. Er is geen opinie-onderzoek dat die 40% haalt. De regerende partijen gaan het referendum van volgende week in zonder een stemadvies te geven. Deze lafaards kwalificeren zichzelf daarmee tegelijkertijd tot incapabel voor hun functie. Of zie ik dat verkeerd? We kiezen toch mensen in de gemeenteraad omdat we denken dat die een mening hebben? Ik kan het bijna niet geloven, maar je gaat toch denken dat de gemeenteraadsleden en de wethouders geen grotere gemeente willen, omdat ze weten dat de meesten van hen dan hun baantje verliezen. Die gedachte wordt nog eens versterkt als plotseling vier voormalige wethouders pontificaal voor een samenvoeging met de buurgemeenten pleiten. Waarom zij wel? Is het echt omdat deze pensionado's zelf niks meer te verliezen hebben?

Beste gemeenteraadsleden van Mill, sterkte, ik wens jullie een opkomst van minder dan 40% toe. Dan hoeven jullie je niks aan te trekken van wat de door Ad Berends opgefokte meute heeft gestemd. Trouwens, als nou eens bij de gemeenteraadsverkiezingen minder dan 40% komt opdagen, zeggen jullie dan ook dat de meeste stemmen niet gelden? En weigeren jullie dan om plaats te nemen op het pluche?

Koos.

Meer berichten