Liesbeth van Heeswijk.
Liesbeth van Heeswijk. Foto: Joop Smeets

Column Liesbeth van Heeswijk: 'Inwoners en politiek'

Column 846 keer gelezen

Het is voor mij een eer om de aftrap te mogen doen van in totaal 19 columns, geschreven door de raadsleden van gemeente Cuijk. Laat ik me eerst voorstellen: ik ben Liesbeth van Heeswijk en mag fractievoorzitter zijn van Liberaal LVC. Als nieuwe politieke partij mochten we in 2018 ook meteen de grootste worden. We zijn onze kiezers nog steeds dankbaar voor het in ons gestelde vertrouwen.

We zitten nu met vijf raadsleden in de gemeenteraad en hebben Maarten Jilisen als wethouder in het College zitten. In ons team zitten verder nog veel betrokken en energieke mensen die meepraten, mee organiseren en bijvoorbeeld zitting nemen in ons bestuur of in raadscommissies. We hebben ook een afdeling in Grave.
Misschien verwacht u een politieke bijdrage van mij, maar dat ga ik niet doen. Ik doe dat al maandelijks d.m.v. het schrijven van een Blog. Deze publiceren wij ook op onze website www.liberaal-lvc.nl. Ik schrijf deze Blogs o.a. omdat ik het niet juist vind om pas een maand voor de verkiezingen met de inwoners te communiceren. Wij zullen altijd in contact moeten staan met onze inwoners. Dan pas hebben we kans dat we onze rol zuiver oppakken. Dit staat ook in onze missie: 'Wij verwachten dat onze leden geworteld zijn in onze samenleving.' Wij kunnen altijd een beroep doen op onze grote groep leden wanneer wij als raadsleden een probleem tegenkomen waarbij we meer expertise nodig hebben. Daarnaast weet onze achterban ons te vinden als er zaken zijn die in de samenleving spelen en aandacht behoeven. Maar ook buiten onze leden om, zijn we altijd op zoek naar onze inwoners.

Wist u dat er best een aantal manieren is om als inwoner uw inbreng te hebben? Natuurlijk kunt u altijd bij een politieke partij uw mening kenbaar te maken, maar u kunt ook rechtstreeks op het gemeentehuis terecht. Met enige regelmaat zijn er themabijeenkomsten en is er ook ruimte voor inwoners om in te spreken: het zogenaamde burgerpodium. De setting is dan voornamelijk informeel en uw publiek bestaat dan uit inwoners die geïnteresseerd zijn in de onderwerpen, raads- en commissieleden en het College. U heeft dan de toehoorders waar u op zat te wachten in één ruimte en in één keer bij elkaar om uw verhaal te vertellen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de griffie (griffie@cuijk.nl) of bij mij: liesbeth.van.heeswijk@liberaal-lvc.nl

Maar misschien wil u wel eens een fractievergadering van onze partij volgen. Ook dat is natuurlijk mogelijk. Wie weet vindt u het boeiend genoeg om wat dieper op gemeentepolitiek in te gaan. Binnenkort gaan we binnen Liberaal LVC weer een politieke cursus organiseren voor beginners en gevorderden. Joël Hendriks (ons bestuurslid uit Grave) heeft vorig jaar met erg veel succes een praktijkgerichte cursus gegeven. U hoeft geen lid te zijn van onze partij. Neem gerust contact op.

Liesbeth van Heeswijk
Liberaal Land van Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant