Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)

Antonius mag Maashees nog even blijven helpen bij het zoeken

  •   257 keer gelezen   Column

Het gaat niet goed met de Antoniusschool in Maashees. Er zitten nog vijftig leerlingen, alle leerkrachten zijn opgestapt.

De hulp van de Heilige Antonius kan volgens goed katholiek gebruik worden ingeroepen als er iets is kwijtgeraakt. Het lijkt me dat dat hier wel het geval is. Kinderen zoek, leerkrachten zoek en vooral heel veel onderling vertrouwen zoek.

Aan dat aantal kinderen kan Antonius niet meer doen dan een pastoor op huisbezoek. In twee jaar liep het terug van zestig naar vijftig. Jonge Maashesenaren zullen dus flink aan de bak moeten om de lokale kinderschaar op peil te houden. Waarom die leerkrachten de pijp aan Maarten geven is wat moeilijker te achterhalen, maar dat het niet botert tussen hen, directie en het overkoepelende schoolbestuur is wel duidelijk.

Of is er in Maashees wat meer aan de hand dan nukkige leerkrachten of een gebrek aan paringsdrift? Zijn de spanningen te herleiden tot de vergrijzing die het einde van de lokale school inluidt?

Bewijsdrang, geforceerd opkloppen van cijfers, koste wat koste doorgaan met een zieltogende school? Ik zie graag het glas half vol maar die zestig leerlingen werden er vijftig en zullen er vroeg of laat veertig of dertig zijn.

Vijf leerkrachten stonden er in pré-corona-tijden voor vijftig leerlingen. Ik mag hopen dat ze part-time werkten, om budgettaire redenen.

En hoe leuk is het om op zo’n kleine school te vertoeven? Ik wacht het antwoord van betrokkenen niet af, want die gaan me uitleggen hoe verschrikkelijk die massale onderwijsinstituten zijn. Zal heus wel. Maar als kind zou ik het wel leuk vinden om wat vriendjes te kiezen te hebben. Je zult maar niet lekker liggen bij de vijf anderen (gemiddelde in Maashees) in jouw jaargroep. Of als leerkracht altijd maar met diezelfde klein groep koffiedrinken?

Echter, ik acht Maashees hoog. Er zullen gespreksgroepen komen, een slimme interim en nieuwe leerkrachten, waarschijnlijk hulptroepen van scholen uit naburige dorpen die onder hetzelfde schoolbestuur vallen.

Die hulptroepen kunnen weldra terug naar hun oude school, omdat ook de kinderen van Maashees in een busje worden gezet naar die school. (Als die ook al niet is opgeheven tegen die tijd).

Antonius mag nog wel even mee helpen zoeken. Ik kan hem en Maashees een handje helpen: de oplossing ligt in de erkenning dat kleine scholen te klein, te duur en te vatbaar voor klein ongerief worden om zelfstandig voort te ploeteren.

Koos. 

Meer berichten