Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Archieffoto. (foto: Aileen van Tilburg)
Archieffoto. (foto: Aileen van Tilburg)
column

Lieve Ina, Brabant houdt heus niet op bij de Middenpeelweg

  •   573 keer gelezen   Column

Brabant heeft een nieuwe commissaris van de koning. De eerste reactie bij mij: gut ja, de provincie, die hebben we ook nog.

Wat hebben we met de provincie? Dat die bestemmingsplannen moet goedkeuren, is vooral een hindernis voor onze gemeentelijke ambtenaren, maar wij, brave burgers, liggen daar niet zo wakker van. En als onze gemeente van de financiële administratie een zootje maakt, dan trekken ze op het provinciehuis van leer. Mooi toch, dat daar iemand zich druk om maakt.

In Gennep en omstreken hebben ze op de basisschool geleerd dat ze in de provincie Limburg wonen. Maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Als ze naar hun provinciehoofdstad willen rijden, moeten ze het eerste stukje over Brabants grondgebied. Hoe lang moet het nog duren voordat Gennep bij Gelderland wordt gevoegd? Want daar ergens tussen Venraij en Horst houdt het Limburg-gevoel toch wel zo’n beetje op.

Of moet Gennep zich aansluiten bij Brabant? Maar dan dringt de vraag zich op hoe Brabants precies het Land van Cuijk nog is. Want of ze op het provinciehuis wel weten dat de oostgrens van de provincie niet op de Middenpeelweg ligt, maar in de Maas, is nog de vraag. Misschien dat de nieuwe gedeputeerde Erik Ronnes zo nu en dan eens de landkaart voor de dag haalt als hij als nieuweling wil uitleggen waar hij woont. “Ja, echt, dat is Brabant.” Ooit kreeg ik eens een kaart van de provincie onder ogen waarop de snelwegen in de provincie waren getekend. Die van ons, de A73 en A77, stonden er niet op. Foutje. Maar wel een teken aan de wand?

Kom ik dus weer bij die nieuwe commissaris van de koning.

Je mag verwachten dat op de eerste de beste werkdag van Ina Adema – zo heet de schat – alle burgemeesters en wethouders van het wingewest ten oosten van de Middenpeelweg op de stoep van het provinciehuis staan. Een bosje bloemen voor het fatsoen. Maar belangrijk is een aktetas vol met tekeningen, plannen en wensen voor het Land van Cuijk.

Dat hier boeren wonen, hoeven we haar sinds de streken van Marc van den Oever uit Sint Hubert allerminst nog uit de doeken te doen. Nee Ina, hier is meer aan de hand, kom eens kijken en doe vooral je best.

Dat Gennep dan hartstochtelijk zich aansluit, is de bonus die zij in d’r zak mag stoppen.

Koos.

Meer berichten