Minder gekrakeel in nieuwe gemeenteraad Land van Cuijk | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)

Minder gekrakeel in nieuwe gemeenteraad Land van Cuijk

  •   keer gelezen   Column

We kunnen een beetje opgelucht ademhalen. Het wordt in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Land van Cuijk een stuk overzichtelijker. De lokalo’s hebben hun verstand gebruikt. Een groot aantal lokale partijen gaat samen op in één partij bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar november.
Een schrikbeeld is afgewend. Na elke vorige gemeentelijke herindeling meende menig buurtschap zijn stem te moeten verheffen door met een eigen partij in de gemeenteraad te gaan zitten. Alom chaos. Want altijd lukte het er wel een paar het eigen dorp gek te maken en met één zeteltje in de raad te komen.
Gevolg: een wirwar van lokale splinters. Cuijk en Boxmeer kunnen erover meepraten. Twaalf, dertien fracties zaten daar elkaar de tent uit te vechten, niet om tot fatsoenlijke besluitvorming te komen maar om vooral toch maar 'het eigen geluid' (wat dat ook moge betekenen) te laten horen. Het leidde tot niks, want het waren de grote partijen (soms één, soms twee) die de dienst uitmaakten. Soms namen ze er een paar kleintjes bij om aan een meerderheid te komen, maar verder moesten die hun gemak houden. Want andere kleintjes stonden te trappelen.
Je kunt je afvragen wat precies de ideologische motieven waren. Het heeft ook iets te maken van het afzetten van de kleinere dorpen tegen de grote buur. Dat is een sentiment dat tamelijk snel aan het verdwijnen is.
De lokale partijen hebben het licht gezien en gaan samen een stevige partij vormen. Slim. Op basis van de zetels die ze nu in de huidige vier gemeenteraden hebben, zouden ze er wel eens met een stuk of tien in kunnen komen. Vooropgesteld dat er natuurlijk niet te veel naïevelingen zijn die links en rechts nog een dorpse afsplitsing in het garen hangen. Als het CDA het niet zelf verprutst – meer dan je zou denken een reële optie – kan die partij ook een stuk of tien zetels krijgen (op een totaal van 35). Waarmee het nieuwe college van B&W van lokalo’s en CDA in de steigers staat. Nu al.
SP en VVD doen voor de sier mee. Nu nog benieuwd of D66, Groen Links en PvdA met een eigen lijst komen. Misschien, heel misschien kunnen ze nog serieus genomen worden als ze één progressief blok vormen, één lijst dus.
Zo niet, dan kunnen ze onderling wat vliegen afvangen. Toch nog wat gekrakeel dus. Och, een beetje is misschien ook wel leuk.

Meer berichten