Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)

Boxmeer had snel een vaccin tegen de kermis-kolder

  •   1726 keer gelezen   Column

Dat was even een snelle actie van de Boxmeerse overheid. Het virus van de kermis-kolder stak er angstaanjagend de kop op, maar razendsnel hadden ze de verspreiding onder controle, ja zelfs het virus helemaal uitgeroeid.

Kermis-kolder is een hardnekkig virus waarvoor de epidemiologen nog geen heldere verklaring hebben. Patiënten vertonen een onbeheersbare drang naar kermisvertier, er moet en zal een draaimolen, schiettent en reuzenrad in het dorp komen. Bekendste patiënt is ene mevrouw W. Hendriks, toevallig ook nog wethouder in Boxmeer en een aan haar dorp toegewijd bewoonster van Oeffelt. Als zo iemand het gevreesde virus te pakken heeft, dan snap je wel wat er moet gebeuren: of er nou hele steden worden afgesloten, vliegvelden gesloten, de economie ingestort, de hele wereld met mondkapjes rondloopt, er moest en zou een kermis komen in haar dorp. En nou niet zomaar eentje, nee, de grootste kermis van de regio, nog nooit vertoond. Want door een ander virus waren te veel kermissen geschrapt, de drang naar kaneelstokken werd onbedwingbaar.

Een enkele ambtenaar bleek ook besmet, maar verder viel het wel mee met de verspreiding van het kermis-kolder-virus. Meeslepend kondigde ze de grootste regio-kermis aller tijden aan, maar toen ze vorige week de vergaderkamer van het college van B&W in het gemeentehuis betrad, kwam ze al snel van een koude kermis thuis. Op grote afstand gezeten, enorme schermen tussen hen in, werd de patiënt door de burgemeester en de andere wethouders aan het infuus gelegd.

En jawel, een epidemie werd bezworen. Twee dagen na de ontluisterende aankondiging bleek patiënt Hendriks door de intensieve kuur in de collegekamer al aan de beterende hand, getuige haar verklaring dat gezien de omstandigheden in de wereld het misschien toch beter was om nou maar even geen kermis in haar Oeffelt te organiseren, laat staan eentje zoals ze die in de hele regio nog nooit hadden gezien.

Andermaal bleek hier het succes van de Nederlandse aanpak: geen al te strenge verboden, geen dictatoriale blokkades, maar Rutte’s oproep om het gezonde verstand te gebruiken. Sterker nog, waar elders een beroep wordt gedaan op het gezonde verstand om de verspreiding te voorkomen, bleek in Boxmeer het gezonde verstand de basisstof te zijn voor het vaccin tegen het kermis-kolder-virus zelf.

Hulde voor de Boxmeerse aanpak. En de oprechte gelukwensen voor de patiënt die wonderlijk snel weer was genezen.

Meer berichten