Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)
COLUMN

'Ruimdenkend Stevensbeek kijkt over de grenzen heen'

  •   keer gelezen   Column

Dat de gemeente St. Anthonis nog snel even voor het samengaan met andere gemeenten met miljoenen aan het strooien is, zou je een ernstige vorm van potverteren kunnen noemen. Of geeft het gemeentebestuur hiermee toe dat ze jaren aan het potten zijn geweest en de dorpen in hun vet gaar lieten koken? Nee, laten we het nou eens positief bekijken.

Voor de skeelerbaan in Stevensbeek wordt 3,5 ton afgetikt. Een waanzinnig bedrag voor zo’n dorp, omgerekend €500,- per inwoner, de zuigeling en de zieltogende bejaarde meegerekend. Dat zou voor een dorp als Cuijk al snel een uitgave zijn van zes, zeven miljoen. Maar zo moeten we niet rekenen.

Dit is voor alle dorpen van de nieuwe gemeente Land van Cuijk, betoogt Stevensbekenaar Gerard Baaij. That’s the spirit. Ik was al even bang dat ook hij weer zou beginnen over de achterstelling van een dorp en meer van dat soort flauwekul. Wel raar dat hij zegt dat Stevensbeek in de nieuwe gemeente straks meer op zichzelf is aangewezen. Juist niet dus. De skeelerbaan van Stevensbeek wordt voor het hele Land van Cuijk, zoals de schouwburg van Cuijk straks ook voor ons allen wordt. En waar we dan ook allemaal eerlijk voor gaan betalen.

Mooi plan. Sterker, het is een van de beste van al die plannen die zijn ingediend om de miljoenen van St. Anthonis stuk te slaan. Laten we wel wezen, veel van de nabije dorpen van Stevensbeek (Sambeek, Vortum-Mullem, Groeningen, Vierlingsbeek, Overloon) liggen dichterbij dan die van de eigen gemeente St. Anthonis. Dit is vooruitzien, over grenzen heen kijken. Wij mogen straks allemaal gaan skeeleren, schaatsen, vissen en bootcampen in Stevensbeek. Ook moet er een padelbaan (iets met een balletje slaan) komen.

Ze willen met de geldbuidel die nu vrij komt, ook iets gaan doen met de prachtige Brink. Eindelijk, zou ik zeggen. Want er is nooit iets te doen, vinden ze zelf. Pas met een nieuwe gemeente in zicht, zijn ze wakker geschud. Beter laat dan nooit, leve de nieuwe gemeente.

Voor Westerbeek werd het een afknapper. Er is geen geld voor het opknappen van het houten kruisbeeld. Wachten dus op de nieuwe gemeente, dan zijn er misschien wel voldoende, enthousiaste katholieken bij elkaar te krijgen. Het plaatselijke CDA wil het kruisbeeld trouwens wel opknappen. Wedden dat dat makkelijker lukt dan hun recent geopperde plan om de prostitutie op te heffen?

Koos

Meer berichten