Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Archieffoto.
Archieffoto. (Foto: Aileen van Tilburg)
COLUMN

'Goed nieuws voor de aannemers en…onze bejaarden'

  •   keer gelezen   Column

Sla je ’s morgens bij je eerste kop koffie de krant open en daar staat het: ‘Komende 20 jaar forse groei in het Land van Cuijk’.

De komende 20 jaar moeten er 3785 huizen worden gebouwd. Dat is zijn er heel veel. Wacht eens, even tellen, dat zijn er 189 per jaar, in het hele Land van Cuijk. Er zijn 34 dorpen, dus nog geen zes woningen per dorp. In een plaats als Landhorst of St. Agatha kunnen ze daar misschien aardig mee uit de voeten, maar in Cuijk, Boxmeer, Grave en ook St. Anthonis en Mill beginnen ze te piepen. Hoezo “forse groei”?

Bij mijn tweede kop koffie gaat mijn ochtendhumeur van euforie naar sombere gedachten. We groeien helemaal niet. Nou zou dat nog niet eens iets zijn waar ik onrustig van word, als de verhouding van oud en jong maar een beetje hetzelfde zou blijven. Maar dat is dus niet.

Lees even met me verder. Die huizen moeten niet gebouwd worden om jonge gezinnen op te vangen. Nee, ze zijn nodig door de groei van alleenstaanden. In drie-en-veertig procent van de huizen woont in 2050 iemand in zijn eentje! Los van de vraag of je dat gezellig vindt, leidt dat tot de conclusie dat die bijna 4.000 nieuwe woningen nodig zijn om al die (veelal oudere) alleenstaanden op te vangen.

Niks groei. Dat blijkt ook als we zien hoe het Land van Cuijk de komende 20 jaar niet in aantal woningen maar in aantal mensen groeit. Met slechts 690! Dat is 35 per jaar, in het héle Land van Cuijk. (En laat ze in de kop van Noord-Limburg niet gaan lachen, want daar worden het nog veel dramatischer.)

Over 20 jaar zijn u en ik - het zij ons gegeven – 20 jaar ouder. Met alle gejubel over die 4.000 nieuwe woningen wordt het hier één groot bejaardenhuis.

Mooi dat MSD in Boxmeer (honderden miljoenen investerend) snel twee- tot vierhonderd mensen extra nodig heeft om het covid-vaccin geproduceerd te krijgen. En de rest van de economie draait grotendeels ook al als een tierelier.

Maar die frisse jongelui komen ’s morgens en gaan ’s avonds per trein en auto. Dames en heren bestuurders, zie die eens hier te houden, bedenk iets. Pas als de aannemers het dubbele aantal huizen gaan bouwen, is er echt reden voor zo’n mooie krantenkop.

Koos

Meer berichten