<p>Archieffoto.</p>

Archieffoto.

(Foto: Aileen van Tilburg)
COLUMN

‘In de gemeenteraad van Grave barst het van de Famke Louises’

  •   keer gelezen   Column

Met net zo’n verwondering als in 1986 - toen we net voordat de koningin de spiksplinternieuwe A73 en A77 kwam openen er met de fiets overheen mochten - waagde ik het er jongstleden zondag op. Een tochtje over de nieuwe fietsbrug van Cuijk naar Molenhoek. Prachtig staaltje samenwerking tussen provincies en aangelegen gemeenten. Samen goed voor 19 miljoen. De complimenten!

Maar stel dat Grave aan de andere kant van de oever had gelegen. Dan was die brug er nooit gekomen. Nooit en te nimmer zou er een besluit zijn genomen in de gemeenteraad van Grave, nooit en te nimmer was deze prachtige voorziening gerealiseerd.

Hoe ze het voor mekaar hebben gekregen is een raadsel, de totstandkoming van die gemeenteraad is een rampzalige speling van het lot, een wonderlijke verzameling van Famke Louises. Voor de duidelijkheid: een Famke Louise is een extreem narcistisch persoon die zich zonder enig realiteitsbesef beklaagt, wat roept zonder na te denken, anderen de schuld geeft en weigert of niet in staat is na te denken over een oplossing. Welnu, in de gemeenteraad van Grave barst het van de Famke Louises. Fatsoen of enig onderling respect ontbreekt. Is het niet de tegenstander in de gemeenteraad, dan vindt het gemiddelde Graafse raadslid dat de hele boze buitenwereld de schuld is van de eindeloze brei van ellende die deze gemeente overkomt.

Al zo’n twee jaar geleden besloten drie andere gemeenten na vele rapporten en talloze discussies dat het verstandig was om één gemeente Land van Cuijk te gaan vormen. Nog net op tijd kwam ook Mill tot inkeer. Maar in Grave hadden ze nog meer tijd nodig. Of eigenlijk waren ze nog niet klaar met het onderlinge gebekvecht. En weet je welk verwijt uit de krochten van de Graafse politiek vorig week naar buiten kwam: alle stress en geruzie in Grave was veroorzaakt door de andere vier Land van Cuijkse gemeenteraden, die Grave onder druk zouden zetten. Lariekoek. Maar dat doet er eigenlijk ook niet meer toe. Want ook al hadden ze vorige week nog iets besloten, Grave moet in ieder geval nog vier jaar wachten om nog aan te kunnen sluiten. Als ze dat maar redden.

Wat een mazzel dat de fietsbrug niet op Graafs grondgebied ligt. Waarom wordt die andere brug in Grave nou gerepareerd? Ik zou zeggen: weg met elke brug die naar Grave leidt.

Koos

Meer berichten