<p>Archieffoto.</p>

Archieffoto.

(Foto: Aileen van Tilburg)
Column

‘Een pak sneeuw als pleister op de Boxmeerse wond’

  •   keer gelezen   Column

Nou vormen die Boxmerenaren een tamelijk relaxed volkje. Maar sinds bekend is geworden dat de Metworstrennen volgend jaar geen doorgang kunnen vinden, is het einde der wereld tamelijk dichtbij. Ik heb al een volwassen man met tranen in de ogen horen stamelen dat het “verschrikkelijk” is. Ook een vrouw trouwens. Maar een man met betraande ogen, dan is het pas echt erg. Er zijn al veel ouderen vroegtijdig gehemeld in de corona-storm, ondernemers zien hun zorgvuldig opgebouwde zaak te gronde gaan, tieners die een leven zonder disco niet meer de moeite waard vinden, ellende genoeg. Maar een carnaval zonder Metworst? Ik moet toegeven, de ernst van de zaak valt niet meer te ontkennen.

Maar hoe ernstig is die ernst? Een poosje geleden waren het ambtenaren, wethouders en vrijwilligers die zich in bochten wrongen om toch vooral maar de kermis door te kunnen laten gaan. En nu moeten ze het in Overloon ook al stellen zonder het openlucht-elfde-van-de-elfde-bal.

Vergeef het me, maar ik mijd discussies over het nut van de overheidsmaatregelen nog erger dan plaatsen waar besmetting op de loer ligt. Ik haak af. Nederig doe ik het mondkapje voor als ik mijn krop sla en pak koffie in de supermarkt ophaal. Ik ken het effect van het mondkapje niet. Niet omdat ik dommer ben dan de gemiddelde Nederlander, maar domweg omdat ik weet dat de dames en heren deskundigen het ook niet weten. En wat ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weet is dat ik niet deskundiger ben dan de deskundigen.

Ja, ik voel de pijn van de kroegbazen die de vaten bier niet gaan verkopen. Misschien had ikzelf nog wel willen helpen er eentje leeg te maken. Ik geloof al die mensen die beweren dat ze corona hebben gehad en het als niet meer dan een griepje hebben ervaren. Maar ik weet ook van mensen die toch echt door corona eerder dood zijn gegaan. Of heel erg ziek zijn geweest. Dat stemt mij nederig. En dat helpt me om tijden zonder carnaval, feesten, aangename massale bijeenkomsten door te komen.

Ik hoop dat het op maandag 15 februari 2021 enorm sneeuwt. Dan zouden de Metworstrennen toch worden afgelast. In 1990 was dat ook al het geval, en verscheidene keren daarvoor. Een pak sneeuw zou de zielenpijn van de Boxmerenaar verzachten. En de feest-bedervende gevolgen van corona relativeren.

Koos

Meer berichten