<p>Archieffoto.</p>

Archieffoto.

(Foto: Aileen van Tilburg)
COLUMN

‘Frans, ik kan niet leven zonder jouw gezichtsuitdrukking’

  •   keer gelezen   Column

Als je als leider niet het goede voorbeeld geeft, dan wordt het een lastig verhaal om je boodschap nog serieus over te brengen. Elke keer als je Grapperhaus nu een ernstig gezicht ziet trekken bij het vertellen van een dringend advies, dwalen je gedachten af naar die ene foto. En als de koning een volgende keer met een plechtstatige blik maant ons netjes te gedragen, dan ligt een verwijt op je lippen.

Maar er zijn grenzen aan het stellen van de voorbeeldfunctie van lieden in belangrijke, publieke functies. Dat de verantwoordelijke ministers voor hun beraad samenkomen in een royale en goed geventileerde ruimte, is immers begrijpelijk.

Zo zijn er meer.

U bent zich er toch wel met mij ten volle van bewust dat de gemeenteraad van Boxmeer zo enorm belangrijk is, dat we deze 21 volksvertegenwoordigers en hun wethouders en burgemeester het niet euvel kunnen duiden dat zij bijeen komen voor hun beraadslagingen? Immers, als die niet meer lijfelijk samen vergaderen zijn de elf kerkdorpen van deze ontzettend belangrijke gemeente reddeloos verloren.

De hele wereld heeft de afgelopen maanden geleerd hoe te video-vergaderen. Massaal blijven we thuis. Een voorstel van de lokale SP om dat ook in Boxmeer te doen, werd afgewezen. Maar dat kun je kennelijk van deze hoogmogenden niet verlangen. Of, zoals raadslid Frans van der Zande, zegt: “Lichamelijke uitdrukking en gezichtsuitdrukking zijn een belangrijk onderdeel van de discussie.”

Jazeker Frans, ik kan niet leven zonder jouw gezichtsuitdrukking.

Bedrijven gaan failliet, begrafenissen van dierbaren volgen we via tv-schermen, stadions en theaters blijven akelig leeg, kinderen mochten hun stervende ouders niet meer zien, volle verzorgingstehuizen barsten uit hun voegen van kwellende eenzaamheid.

Maar dat alles is minder erg dan het missen van de gezichtsuitdrukking van Frans van der Zande en collega-raadsleden. Dat geldt voor het moment waarop de vorige notulen moeten worden vastgesteld of besloten wordt tot het hoognodig asfalteren van een fietspad in Beugen. En al helemaal als Frans de tekst voorleest van de motie van zijn hand waarin de voltallige gemeenteraad van Boxmeer met overduidelijke “lichamelijke uitdrukking en gezichtsuitdrukking” de bevolking oproept zoveel mogelijk thuis te blijven en zich te houden aan de door de overheid ingevoerde maatregelen.

Helaas, dat laatste maakt geen indruk. Want de autoriteit van de Boxmeerse gemeenteraad is evenredig aan het Grapperhaus-voorbeeld dat diezelfde raad stelt.

Asjeblieft, in naam van Rutte en Koos: blijf thuis!

Koos

Meer berichten