Foto:
COLUMN

‘Ga weg, maak de kat wijs dat die ambtenaar ziek was’

  •   keer gelezen   Column

Ai. Dat hadden ze niet moeten zeggen. Burgemeester Marcel Fränzel van St. Anthonis verscheen niet met een filmpje in het Sinterklaasjournaal, in tegenstelling tot 344 collega-burgemeesters. Waarom niet? Zo’n moment of fame wil toch geen enkele burgemeester laten schieten?

Nee, een burgemeester is ijdel, anders word je geen burgemeester. Het verzoek om een filmpje in te spreken via het sinterklaasjournaal voor de lieve kindjes van St. Anthonis was niet bij de burgemeester terecht gekomen. Want dat verzoek kwam in de mailbox van een zieke ambtenaar. Ik zou dat nooit hardop durven zeggen. Had iets beters bedacht. Had desnoods gezegd dat je daar in St. Anthonis maar tijdelijk zit en dat je zo iets gewichtigs te veel eer vindt. Zo krijgt een ambtenaar de schuld. Doodzonde, mag een burgemeester nooit doen. En het legt ook pijnlijk de knulligheid van een organisatie bloot. Och mevrouw, u hebt gesolliciteerd als burgemeester, helaas, niet gezien, uw mailtje zat in de mailbox van een zieke ambtenaar.

Het zal je maar gebeuren dat je een bouwvergunning aanvraagt, de betreffende ambtenaar is net met zwangerschapsverlof gegaan en heeft haar inlogcode tussen de voorraad luiers verstopt.

De NTR was onverbiddelijk, Fränzel mag niet alsnog een filmpje opnemen, net zo min als collega Halsema van Amsterdam die haar ambtenaar wegstuurde met de boodschap dat ze wel wat anders aan haar hoofd had. Fränzel heeft het opgelost door op de eigen website van de gemeente de kinderen alsnog op te roepen een mooie tekening in te sturen. Dat heet crisis-management. Dat ze daar in St. Anthonis de afgelopen jaren veel ervaring mee hebben opgedaan, kwam nu even goed van pas. En de goede man belooft in dat filmpje dat hij er echt voor zal zorgen dat die tekeningen bij sinterklaas terecht zullen komen. Hoogstpersoonlijk, zo belooft hij, tuurlijk, belangrijke dingen laat je niet over aan ambtenaren die zomaar ziek kunnen worden.

Hilarisch is dat, hoe je als burgemeester het hele jaar je stinkende best doet om de gemeente naar een zalig einde te brengen en dan krijg je op zo’n manier plots stront aan de knikker. Ga weg, maak de kat wijs dat die ambtenaar ziek was. Is het gewoon een flauw smoesje achteraf en dacht vriend Fränzel er hetzelfde over als zijn Amsterdamse collega? En schrok hij van het gedoe erover in de krant? Ai.

Koos

Meer berichten