Foto:
COLUMN

‘Den Haag wil nu ook meteen failliete tent Grave opruimen’

  •   keer gelezen   Column

Bekeken door een Haagse verrekijker is het zo krankjorum nog niet wat ze daar denken. De vaste commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer boog zich net voor kerst over het wetsvoorstel voor de gemeentelijke herindeling Land van Cuijk. Die discussie ging net zo veel over de gemeente die niet meedoet als de vier die wel al jarenlang hard werken aan een ordentelijke samenvoeging. De Kamerleden vroegen zich af waarom nou niet meteen Grave erbij te vegen. Mede door een aanstaande miljoenenclaim van de gesloten scheepswerf koerst Grave af op een faillissement, voor het ambtelijke werk wordt het geheel afhankelijk van de diensten van de nieuwe gemeente en de burgemeester geeft er per 1 april de brui aan.

Een logische redenering. Maar de Kamerleden vergissen zich wel vaker als ze in hun Haagse stolp de boel beschouwen. Laatst nog, toen ze de regels vaststelden voor bijstand: als je als bijstandstrekker boodschappen van een familielid krijgt, word je bestraft. Al meer dan 700 keer heeft een rechter bepaald dat die korting terecht was. Immers, de Tweede Kamer had dat zo vastgelegd. Maar toen een moeder daarover ging klagen, waren de rapen gaar en spraken diezelfde Kamerleden (zenuwachtig voor de aanstaande verkiezingen) er schande van.

Zouden ze zo ook op hun schreden kunnen terugtreden als ze besluiten de herindeling hier uit te stellen om het zielige Grave erbij te vegen? Want met zo’n uitstel worden de vier braaf werkende en gezonde gemeenten gestraft, terwijl het eigenwijze, klungelige Grave uit de zelf gecreëerde bak ellende wordt getrokken.

De onbetaalde rekeningen van Grave komen uiteindelijk toch wel op het bordje terecht van Mill, Cuijk, St. Anthonis en Boxmeer. Maar laat Grave eerst nog maar vier jaar boeten. Met een forse belastingverhoging kunnen de inwoners van Grave dan alvast een stukje van het tekort zelf betalen.

Wat zegt u? Zijn de inwoners van Grave de pineut? Ja, dat klopt, is heel erg vervelend. Maar zij hebben die tergend eigenwijze, vervelende gemeenteraad zelf gekozen, zo werkt democratie nou eenmaal. En dat is altijd nog redelijker dan de rest van het Land van Cuijk te laten dokken.

Beste Tweede Kamerleden, leg die verrekijker opzij en kom hier. Dan zie je andermaal dat een op het eerste oog redelijk besluit geen recht doet aan wat vier gemeentebesturen ordentelijk aan het regelen zijn.

Koos

Meer berichten