COLUMN

‘Voorspelbare nonsens aan elkaar geniet in duur rapport’

  •   keer gelezen   Column

De kwartiermakers voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk snakten ernaar om te weten wat de inwoners van die nieuwe gemeente belangrijk vinden. Jij en ik weten dat wel. Iedereen weet dat wel. Bedenk tien vragen en geef meteen maar het antwoord. Wedden dat we het goed hebben. Woningbouw, graag veel groen in de wijk, optreden tegen idioten die er te hard rijden en vooral betrokken worden bij alle plannen van de gemeente. Niet zomaar, nee, meebeslissen. En wat we allemaal heel erg belangrijk vinden: doe iets aan die hondenpoep. Een supermarkt in elk dorp is er ook zo eentje die hoog op het verlanglijstje staat. Als jij en ik alle wensen wel bij elkaar kunnen verzinnen, dan moet het voor onze politici een fluitje van een cent zijn. Want welke politieke partij beweert niet heel dicht bij de mensen te staan en er alles van te weten.

Nee hoor, gevoed door krampachtigheid, vrees voor de boze burger en afwezigheid van een sterke ruggengraat, moet bij de oprichting van onze nieuwe gemeente een heel circus worden opgericht om toch vooral maar geen enkel verwijt te kunnen krijgen. Dus werd niet de eerste de beste HBO-student met een eindexamenopdracht gevraagd even wat overbodig rond te bellen. Voor een grondige ‘enquête kernendemocratie’ werd de hulp ingeroepen van Research 2Evolve uit Hilversum om de wensen van de verwende burgers inzichtelijk te maken. Research 2Evolve werkt volgens de richtlijnen van European Society for Opinion and Marketing Research en is ISO gecertificeerd. Dus dat zit wel snor. 

Ik durf niet te vragen wat het heeft gekost.

De betrouwbaarheid van het onderzoeksresultaat is 95%, zeggen de onderzoekers zelf. Dat wil zeggen dat bij een volgend onderzoek voor 95% het resultaat hetzelfde zal zijn. Dat geloof ik graag. Want bij elk ander onderzoek in elke andere Nederlandse gemeente van vergelijkbare grootte krijg je deze resultaten. 

Zelden zo’n klinkklare, voorspelbare nonsens bij elkaar geniet gezien. Fijn dat de onderzoekers wel conclusies voor ons formuleren. Zo missen inwoners van St. Hubert vaker de nabijheid van zorg dan de inwoners van Boxmeer. Tsjezus, aan de bestuurders van de nieuwe gemeente de dringende opdracht om een ziekenhuis in St. Hubert te bouwen. Trouwens, het openbaar vervoer in Westerbeek is ook wat minder dan in Cuijk. Puntje van aandacht, dames en heren.

Misschien iets voor een vervolgopdracht aan Research 2Evolve?

Koos

Meer berichten